ПОСЛЕДНО: Минути преди 20.30 часа напрежението в бежанския център отново ескалира, като се наложи органите на реда да използват водното оръдие. На място има допълнителни сили на жандармерията, съобщава БНТ. Жандармеристите използваха гумени куршуми.

Бежанците са твърди в настояването си да бъдат пуснати извън лагера. Отново започнаха да палят огньове. На територията на центъра влязоха екипи с две немски овчарки. Те се опитват да приберат мигрантите по стаите им.

Сблъсъци между мигранти, полиция и жандармерия избухнаха по обед в Харманли, съобщава кореспондент на БиТиВи.

До ескалацията на напрежението се стигна само дни, след като на бежанците от центъра в града бе забранено да излизат. Мярката бе взета заради общественото недоволство и страха от разпространение на редки заразни болести. Здравният министър в оставка Петър Москов разпореди в лагера да отидат медицински екипи, които да прегледат чужденците и да установят дали има опасни заболявания.

Временно затварят мигрантите в бежанския център в Харманли

Временно затварят мигрантите в бежанския център в Харманли

Решението е на Петър Москов

В сблъсъците с униформените влязоха стотици мигранти. На мястото се намират много служители на реда и водно оръдие. Изпратени са и подкрепления. Мигрантите за замерят униформените с камъни.

В лагера е избухнал и пожар, като на мястото дойде и екип огнеборци. Няколко сгради са пострадали сериозно. Сред тях са столовата и новият регистрационен център.

Служителите на центъра са евакуирани с помощта на полицията. Хора от града също са се събрали при центъра.

Бунтът е започнал едновременно на няколко места около 12.00 часа, като мигрантите са се опитали да излязат.

Ще вземат всички мерки за овладяване на безредиците, увери пред кореспондента на БНР директорът на ОДМВР-Хасково.

Мигрантите искат да излязат навън.

Видео: Румяна Нанева

2000 мигранти са влезли в сблъсъци с органите на реда. Въпреки че от пресцентъра на МВР увериха, че ситуацията е овладяна, кореспондентката на БНР уточни, че напрежението ескалира.

Мигрантите разрушават новата сграда, направена с европейски средства, която предстояло да бъде открита. Те изнасят дюшеци, тръби.

Чужденците настояват да бъде отворена границата със Сърбия. Те палят трети пореден огън. Всичко е в черен дим.

Видео: Христо Балев

Подкрепленията на жандармерията и полицията към момента се въздържат да предприемат каквито и да е действия срещу бежанците. Те чакат заповед.

Водят се преговори, но мигрантите са непреклонни. Те рушат и изнасят всичко. Палят огньове.

В бежанския център в Харманли пристигна и "ловецът" на бежанци Динко от Ямбол. Той обяви, че скоро ще пристигнат още 1000 души, които ще го последват. Динко смята, че границата трябва да се отвори и бежанците да бъдат изведени.

Вземаме всички нужни мерки. Това беше лаконичният коментар пред News.bg на заместник-вътрешния министър Красимир Ципов за бунта на мигрантите в центъра в Харманли. МВР е изпратило допълнително полицейски сили за успокояване на ситуацията.

При сблъсъците е пострадал един полицай, съобщава haskovo.net. Той е бил улучен по крака от камък.

От МВР твърдят, че към момента ситуацията е под контрол и че е осигурено достатъчно полицейско присъствие. На място има жандармеристи, полицаи, пожарникари, както и медицински екип.

В лагера се намира шефът на ОДМВР-Хасково, областният управител и директорът на Регистрационно-приемателния център в Харманли. Пристигна и председателят на Държавната агенция за бежанците.

Няма пострадали полицаи при бунта на бежанците в Харманли
Обновена

Няма пострадали полицаи при бунта на бежанците в Харманли

От полицията уверяват, че напрежението е овладяно

По-рано от пресцентъра на МВР съобщиха, че недоволството на чужденците в Регистрационно-приемателния център в Харманли е заради забраната да напускат свободно лагера. Те са запалили гуми и са хвърляли камъни по полицейските служители на място.

Ситуацията е овладяна след пристигането на допълнителните сили на служителите на реда. От вътрешното министерство подчертават, че не се е наложило да се употребява сила.

На мястото се намира шефът на ОДМВР-Хасково старши комисар Ангел Ганчев. С цел нормализиране на обстановката се провеждат разговори между ръководството на Държавната агенция за бежанците и представители на настанените в центъра.

Бежанският център в Харманли не е огнище на зараза, уверява Петя Първанова

Бежанският център в Харманли не е огнище на зараза, уверява Петя Първанова

Провеждат се преговори с контактна група на чужденците

Неадекватната политика до момента била виновна за ситуацията в бежанския център в Харманли. Тази позиция изрази в кулоарите на Народното събрание лидерът на червените Корнелия Нинова.

Толкова време алармираме за тези проблеми, които се случиха там. Като нехаят и като се тупат в гърдите колко много са свършили, дотук ще стигнем, посочи социалистката. Очевидно нещо се случва, защото държавата не реагира адекватно месеци наред, притеснена е Нинова. Тя определи като закъсняла реакцията на държавата да затвори центъра.

Това е инцидент, който предвиждахме, това обяви Искрен Веселинов от Патриотичния фронт (ПФ) за инцидента в Харманли. Трябва да има репресивна реакция и министърът на вътрешните работи да я организира незабавно, настоя той. Тези мигранти, които проявявали неуважение към народа и държавата ни, трябвало незабавно да бъдат репатрирани.

Патриотите настояват за арести и присъди. В момента се действало меко.

Борис Ячев пък поиска тези, които нямат статут да бъдат върнати там, от където са дошли. Той също е недоволен от нерешителната реакция на Външно и МВР.

Тези, които палят и безчинстват, да бъдат извозени на момента извън страната, настоя и атакистът Николай Александров. Да се установят извършителите и който е мятал камъни по българския полицай, палил и чупил, да понесе цялата строгост на закона, поиска още той.

От партията на Меглена Кунева пък настояха за извънредно изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента на ръководствата на Държавната агенция за бежанците и МВР по повод днешните сблъсъци на настанени в мигрантския център в Харманли.

От ДБГ призовават отговорните институции да обявят публично нанесените при инцидента днес щети от увреждането, палежите и унищожаването на имущество публична собственост. Те настояват също ръководствата на МВР и ДАБ да представят план за предотвратяване на подобни конфликти и затягане на вътрешния ред в центъра. Мерките да бъдат приложени превантивно и в останалите центрове за настаняване на бежанци.