Няма пострадали полицейски служители и увредена техника в Харманли. Това увери директорът на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски, съобщават от пресцентъра на МВР. Той увери още, че напрежението е овладяно и са взети мерки да не се допуска ескалиране на конфликта.

Терзийски подчерта, че ситуацията на територията на Регистрационно-приемателния център в Харманли е спокойна. Сигналът за нарушаване на обществения ред е постъпил преди обед и на мястото са били изпратени служители на Районно управление-Харманли и жандармеристи.

Гумени куршуми срещу бежанците в Харманли
Обновена

Гумени куршуми срещу бежанците в Харманли

Жандармерия с водно оръдие е изпратена на място

Припомняме, че в бежанския център в Харманли се стигна до сблъсъци между мигрантите и служителите на реда. Чужденците се разбунтуваха заради забраната да излизат извън лагера и опитаха да го напуснат. Те започнаха да палят огньове и да рушат сградите в лагера. Замеряха полицаите с камъни.

Местен хасковски сайт съобщи за пострадал от камък полицай.

Христо Терзийски обясни, че във връзка със ситуацията в Харманли е образувано досъдебно производство за хулигански действия и повреждане на имущество. Окръжна прокуратура-Хасково ще наблюдава разследването за установяване на конкретните извършители.

Терзийски е категоричен, че са предприети всички необходими действия, за да не се допусне нарушаване на обществения ред и сериозни инциденти. На място са изпратени допълнителни сили от районните управления край Харманли, както и жандармерийски сили от Бургас и Кърджали. Ако има нужда, екипите ще бъдат увеличени.

От своя страна шефката на Агенцията за бежанците Петя Първанова подчерта пред БНР, че напрежението в бежанския лагер в Харманли е изкуствено създадено. Причината е информация в медиите за епидемия.

Първанова подчерта, че лагерът не е под карантина, въпреки ограничителната мярка. По думите на Петя Първанова не става въпрос за карантина, тъй като хората се движат свободно на 175 декара, а не са изолирани.

Мярката е предприета, за да се намали напрежението сред населението и да се извърши скрининг. Това трябва да стане при условия, които дават възможност на специалисти да проверят всички - и здрави, и с оплаквания, и лекуващи се.