Реставрираха оригинала на знамето на Съединението, съобщи Нова телевизия. Ценната реликва, която се пази повече от половин век в Панагюрище, отново е изложена в експозицията на Историческия музей в града редом с прочутото Панагюрско златно съкровище.

В трите съшити парчета плат се крие епохалната история на Съединението на България. За да вдъхне нов живот на някогашната панагюрска гордост и да завещае на идните поколения героичното минало, Елица Цветкова се захваща с неговата реставрация.

"Много голяма тръпка е, когато в ръцете на човек попадне такава реликва. Отговорността е много голяма, но и удовлетворението от работата също е много голямо." - сподели Елица Цветкова, реставратор в Националната галерия.

Работата се оказва тежка, защото всичко се прави на ръка, става бавно и отнема година и половина.

"То е смес, което всъщност затрудни процеса на реставрация. Бялата ивица на знамето е от памучно платно, зелената ивица е от тънък копринен плат, а най-долната червената ивица е от по-плътен копринен сатен. Изображението на коронован лъв, изправен на задните си крака е изпълнено с маслени бои. Гледам да реставрирам максимално етично и да възстановя така, че да се подчертае запазеният оригинал." - разказва още Елица Цветкова.

Всъщност знамето за Съединението в Панагюрище е ушито от свещеник. Иван Оряшков го изработва по заръка на брат му, който е един от ръководителите в града на въстанието за обединение на Източна Румелия с Княжество България.

"Който като всички млади българи милее да види отечеството си вече не само свободно, но и обединено. С радост приема идеята, която му се възлага от комитета. На него са сакралните слова "Съединението прави силата!" и е изрисувана и датата 2 септември 1885 година. Самият флаг е едно доказателство, че акцията е добре замислено дело от сериозни хора, които са подготвили фактически акцията в Панагюрище." - коментира Атанас Шопов, директор на Историческия музей в Панагюрище.

Отбелязваме 134 години от Съединението

Отбелязваме 134 години от Съединението

Съединението на Княжество България с Източна Румелия