СЕМ установи нарушение на изискванията на Закона за радиото и телевизията при излъчването на  риалити предаването „Страх".

Преди два дни станахме свидетели на особено трагичен инцидент - смъртта на невръстно момче, което някои медии свързаха с излъчваното по „Нова телевизия" на риалити предаването, се казва в прессъобщението на Съвета за електронни медии.

От СЕМ заявиха, че това е първият по рода си трагичен инцидент.

Надзорният орган отправя покана към ръководството на „Нова телевизия", на която ще бъде обсъдено преместено на предаването от светлата в тъмната час на денонощието.

По време на срещата ще бъдат обсъдени следните въпроси:

  • Какви са вижданията на телевизионния оператор относно програмирането на предаването „Страх" в светлата част на денонощието?
  • Отговаря ли на изискванията на закона излъчването на това предаване без сигнализация от вида „Препоръчителен родителски контрол"?
  • Възможно ли е съобразно ЗРТ повторенията на това предаване да се излъчват по „Нова телевизия" и „Телевизия Диема" само в тъмната част на денонощието ?
  • Каква е европейската практика в излъчването на предаването „Страх" и дали то се излъчва предимно по ефирни или по кабелни програми?
  • Какъв е лицензионният договор, сключен от „Нова телевизия - Първи частен канал „ ЕАД, и дали в него има специална клауза, която се отнася до опазването на физическото и на психическото здраве на малолетните и непълнолетните?