Една от най-старите монашески обители в България - Рилският манастир вече има свой сайт в интернет. Всички, които не могат да стигнат до манастира, но са слушали за него, биха могли да разгледат интериора на черквата, да се запознаят с историята на манастира, да прочетат Завета на Св. Йоан Рилски.

Сайтът бе пуснат навръх Илинден и дни преди да започне тазгодишния традиционен поклоннически поход до Рилския манастир.

На страницата е публикуван и Акатистът (песнопение, свързано с усилена молитва, при което вярващите стоят прави - б.р.) към светеца. На празник или в момент, когато душата ни търси покой и опора, Акатистът на преподобни Йоан Рилски Чудотворец може да донесе утеха и помощ, който е публикуван на сайта.

Там са описани и часовете за богослужение, има телефони за контакт и описание как да се стигне до светата обител.

Предвижда се сайтът да бъде преведен на английски и на руски език, както и да бъде попълвана секцията Новини.

Житието на Св. Йоан Рилски - духовният закрилник на България, е написано от Св. Патриарх Евтимий. То е и една от най-популярните творби на последния търновски патриарх, разпространена широко в балкански кирилски ръкописи, а след 1671 - и в Русия.

На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител. 

Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски се родил около 876 г. в Скрино, разположено в Осоговската планина край река Струма (край град Дупница). Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър.

До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири. На 18 август 946 година Св. Йоан напуснал този свят.

Мъдростта, смирението и молитвената помощ на Св. Йоан Рилски помагат и до днес на българския народ, а и на всеки, който се обърне с вяра към светеца.