В двора на 78-мо училище в София са се събрали два протестни лагера. Единият в подкрепа на ръководството и другият - на недоволни родители, които искат отстраняването от длъжност на директора на училището, информира Нова телевизия. 

Една от протестиращите майки разказва, че през миналата учебна година е било забранено на детето ѝ да посещава извънкласни занимания. Според нея по този начин е наказана, че е коментирала образованието, униформите, столът. Директорката отказала да разговаря с нея.

Майката е подала 2 сигнала. Недоволните родители отбелязват още, че очакват институциите да направят реални проверки на учебното заведение.

Снежана Пейчинова от главна дирекция "Контрол по правата на детето" коментира пред Нова телевизия, че е направена проверка, като събраната информация се анализира.

По думите ѝ най-рано другата седмица ще има резултати. "На този етап има установени документални пропуски, за които ще бъде издадено предписание", поясни Пейчинова.

Тя допълни, че целта на проверката е да се установи дали са спазени правата на децата.

"Случаите с извънкласните и платените услуги, които се извършват в училището не са от нашата компетенция", обясни Снежана Пейчинова.

Родителите, които подкрепят директорката изразиха мнение, че във всяка една институция има дребни нарушения.

Според още една от майките педагогическият състав не може да си върши работата, защото валят сигнали.