Родители от Добрич се обявиха против идеята да се дават стипендии на ученици от цигански произход. Те вече подготвят жалба, която ще внесат следващата седмица.

Родителите настояват за равен старт и равни критерии за всички деца в училище и обявиха, че са готови да организират и протест.

"Програмата е за 1200 стипендии, а учениците, които ще ги получават са 700", обясни пред Нова телевизия Мануела Радева, директор на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

При добър среден успех учениците ще получават по 30 евро месечно. "Средствата по този проект са общо 561 400 евро, от които малко над 343 320 евро се дават от ромския образователен фонд, а останалите 40% идват от Министерството на образованието и науката", обясни Радева.

"Тези средства ще се дават, както за стипендии за ромски ученици, които успешно са завършили 8-ми клас и са 9-ти, 10-ти, 11-и или 12-и клас, така и за ментори - педагози, които в извънкласно време ще помагат на учениците", уточни тя. "Целта е да се стимулира повишаване на успехана учениците", подчерта Радева.