На прага на розобера за тази година, секторът има разнопосочни очаквания за динамична кампания. Липсата на работната ръка и значителното количество площи със занижени грижи към насажденията се очакват да бъдат основни проблеми.

От сдружение "Дестилирано в България" виждат липсата на работна ръка като основно предизвикателство пред сектора. "Липсата на работна ръка е дамоклевият меч, който виси над сектора. Ние можем да бъдем толкова големи, колкото е наличната работна ръка," споделя административният директор на "Робертет България" Константин Георгиев.

От сдружението коментират, че проблемите в сектора са многопластови и е нужен повече контрол от страна на държавата. За да се реши фундаменталният проблем с работниците е необходимо да се полагат непрестанни усилия, които да върнат хората обратно в земеделието като работна ръка.

Секторът среща затруднения и с приетия преди няколко години Закон за розата. Съгласно закона до 30 април всички розопроизводители и розопреработватели трябва да декларират договорите си за свързаност. За бранша, така структуриран законът не е пазарно ориентиран и крайният срок за деклариране на договорите се явява пречка за фермерите, а не защита.

С кредити за оборот подпомагат преработвателите на розово масло

С кредити за оборот подпомагат преработвателите на розово масло

Обемът на програмата е 20 милиона лева през ББР

Друг фактор, който поражда напрежение на пазара е растителната защита и употребата на забранени пестициди. Браншът апелира за по-сериозен контрол от страна на държавните органи, още повече, че казусът създава и известен репутационен риск за страната ни.

За тази година не могат да се правят никакви прогнози, тъй като заради завишените субсидии в последните три години, се заявяват насаждения по документи, които обаче не отговорят на крайните количества розов цвят. По данни на неправителствената организация ИнтелиАгро заявените за подпомагане площи с маслодайна роза през 2022 г. са били 4555 ха, от които реколтирани са били 4373 ха. Добитият розов цвят през миналата година е 12.3 хил. тона, а оценките за произведеното количество розово масло е в диапазона 2,3-2,5 тона. През 2022 г. средните добиви цвят от декар рози са били 282 кг., което е много под технологичните възможности и издава слабости както в грижата за насажденията, така и в осигуряването на достатъчно работна ръка.

Производители унищожиха стотици декари розови градини в знак на протест

Производители унищожиха стотици декари розови градини в знак на протест

Те се опасяват от фалит заради ниските изкупни цени