Българите, пътуващи за Румъния, вече няма да подлежат на карантина, ако са ваксинирани срещу коронавирус или покажат отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19, съобщава МВнР.

Тестът трябва да е направен до 72 часа преди качван​е в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт). След имунизацията трябва да са изминали най-малко 10 дни преди пристигането в страната. Поставянето на ваксината се доказва със съответен документ.

Не подлежат на карантина в Румъния и определени категории граждани, сред които водачи на товарни превозни средства с максимален разрешен капацитет над 2,4 тона, водачи на МПС за превоз на хора, които имат повече от 9 места, включително мястото на водача. Сред изключенията от карантината са и пилоти на самолети и летателни екипажи, локомотивни механици и железопътен персонал, трансгранични работници и др.

В останалите случаи важи 14-дневна карантина при влизане в страната.

При нужда от съдействие сънародниците ни могат да се обръщат към: посолството ни в Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл Consular.Bucharest@mfa.bg

Германия облекчава мерките за пристигащи българи

Германия облекчава мерките за пристигащи българи

Без карантина, ако сме с ваксина, с отрицателен PCR или преболедували COVID-19