Историята ясно е показала, че не различията са проблем на човечеството, а разделението и омразата. Че войната не решава проблемите, а напротив - задълбочава ги, причинявайки разрушения, смърт и огромни страдания. Че истинска победа не се печели с агресия и унищожение, а с мир и разбирателство.

Това заяви държавният глава Румен Радев в началото на традиционната вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Домакинството на президента на вечерята е израз на уважение към религиозния празник и към традициите на българските граждани с мюсюлманско изповедание.

В събитието участва вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на религиозните общности у нас, ръководители на дипломатически мисии в България.

В словото си Румен Радев отбеляза, че "ифтар" символизира добрата воля, разбирателство и сътрудничеството между религиозните общности в страната и допринася за междуинституционалния и междурелигиозния диалог в българското общество.

По думите на президента през многовековната си история мъдрият български народ е изградил устойчива култура на толерантност между различните религиозни и етнически общности в страната.

Румен Радев изтъкна още, че и днес сънародниците ни показват, че вървят по същия, завещан от предците ни път, отваряйки, в условията на тежка икономическа и социална криза, сърцата и домовете си за всички хора, търсещи спасение от войната в Украйна.

"Нека използваме този случай, за да осъдим заедно агресията и безумната братоубийствена война, която опустошава земите на север от нас, и да призовем заедно за нейното незабавно прекратяване", подчерта Румен Радев.

Президентът изтъкна добрата съвместна работа между президентската институция и главното мюфтийство и отбеляза усилията за акредитация на Висшия ислямски институт.

В своето приветствие главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че свещеният месец е израз на социална взаимопомощ между хората, която сплотява и насърчава извършването на добрини.

"Още веднъж показахте, че сте президент на всички български граждани, без да ги разделяте на етническа и верска основа", отбеляза Мустафа Хаджи и изказа личната си благодарност и тази на мюсюлманската общност в България към държавния глава.