Детският радиохор на БНР е национално културно съкровище със славна история на българската и световната сцени. Това каза държавният глава Румен Радев, който днес в Гербовата зала на "Дондуков" 2 удостои хора с плакет "Св. св. Кирил и Методий", съобщава пресцентъра на президента.

Отличието е за изключителен принос към развитието и популяризирането на българското изкуство и култура и по повод 60-годишнината на Детския радиохор на БНР.

Събитията, посветени на годишнината се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.

По думите му признанието за Детския радиохор е и награда за българския талант и дръзновение, дали духовен простор на няколко поколения българи, изпълнили ни с национална гордост и превзели престижни сцени на няколко континента.

Румен Радев се обърна с думи на признателност към хора и неговото ръководство за гордостта, която носи на българското общество талантът на младите изпълнители и за тяхната отдаденост на музиката и на България.

За да отстоявате името на България, трябва непрекъснато внимание, грижи и подкрепа от българските институции. Това е кауза не само за ръководството на БНР, а и за цялото ни общество", подчерта държавният глава.

От името на детския радиохор маестра Венеция Караманова прие отличието и припомни колко много известни имена на таланти той е дал на българската оперна сцена.