"Това е европейската врата на България. Градът на свободния дух." С тези думи вицепремиерът Томислав Дончев обяви Русе за най-добрият град за живеене през 2018 г.

Това стана на 12-тата поред церемония "Най-добър град за живеене в България 2018".

По думите на Дончев конкурсът е започнал като една мила кметска закачка кой е по-добър, по-готин, кой успява да организира по-добре нещата. Според него обаче в годините конкурсът се е превърнал в нещо друго.

Дончев изрази надеждата си този конкурс да води до една друга енергия, да се борим с реални средства България да става все по-добро място за живеене и все повече българи да се връщат в страната си.

"Конкурсът ще бъде съвършен когато всеки град получи по една награда за най-добър град за живеене, за да има хармония", подчерта Дончев.

Кметът на Русе Пламен Стоилов изтъкна, че до този приз се е стигнало с много работа. По думите му в своята история Русе винаги е бил сред градовете, които са водещи в България и винаги е определял европейската посока.

"За съжаление имаше един период, в който отстъпихме от своите позиции като културен и индустриален център, но след усилен труд през последните 10 години това е даде своя резултат", отбеляза кметът.

Той е категоричен, че в Русе има изключителна промяна по отношение на инфраструктура, културата, екология и промяна на средата.

"Мисля, че един от добрите примери, които можем да дадем е добрата екипност и партньорство на всички русенци", допълни кметът.

По думите му тази награда е показател, че Русе върви в правилната посока. Стоилов уточни, че една от най-важните задачи е да се задържат младите хора в града, а това можело да се случи само, ако има добри условия за труд.

"За да успяваш трябва да имаш високи цели", завърши кметът.

Още 5 града бяха отличени в различни категории за най-добър град за живеене.

Наградата най-зелен град получи Добрич. По думите на министърът на околната среда и водите Нено Димов това е градът, който отделя най-много средства за екология.

Най-добър бизнес град за пети път стана София. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова получи награда и заяви, че е изключително важно градът да бъде привлекателен за инвестиции, за да има повече възможности за развитие на младите и талантливи хора.

В следващата категорията град на знанието министърът на образованието Красимир Вълчев връчи наградата на Бургас.

За най-жизнен град бе определен първенецът по туристически изложения Варна.

В категорията най-сигурен град за живеене през 2018 г. призът получи Стара Загора. Това е градът поставен на първо място по съставени фишове за пешеходци.

Ямбол пък бе избран за градът на пътната безопасност. За 2018 г. там е имало само 89 пътно-транспортни произшествия и нито един ранен.

Община Кюстендил получи специалната награда на читателите и слушателите на "Дарик радио".

На церемонията присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на туризма Николина Ангелкова, както и кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Добрич Йордан Йорданов, кметът на Кюстендил Петър Паунов и кметът на Русе Пламен Стоилов и др.