53-метровата кула на манастир "Рождество Христово" в град Шипка се руши, съобщи БНР ден преди националния ни празник - 3 март - деня на освобождение от турско робство, когато по традиция хиляди отиват на връх Шипка.

Над година, най-голямата камбана на Шипченския манастир остава неизползвана, защото вибрациите причиняват разрушения и падането на отломки. Част от фасада й е ограничена в името на безопасността на посетителите.

Последният ремонт е преди 10-тина години. Той не е бил достатъчно качествен, обясни Старозагорският митрополит Киприан.

"Има компрометирани части в камбанарията на храм-паметника "Рождество Христово", който е в двора на Шипченския манастир", каза митрополит Киприан.

По думите на архитект Петър Влахов конструктивното състояние на кулата е много тревожно. Има пукнатини с дълбочина от 3 до 5 см по цялата периферия на носещите колони на камбанарията.

"Цялата тежест на всички камбани е над 45 тона, така че това е вторият много съществен фактор, който оказва влияние на носещата конструкция", заяви архитект Влахов. Австрийска компания е направила анализ и е препоръчала точните химически вещества, с които да се запечата кулата, както и е в готовност да изработи тухли с идентична структура. 

Отменят ритуала на Шипка заради коронавируса
Обновена

Отменят ритуала на Шипка заради коронавируса

Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен

От Старозагорската митрополия продължават дарителската кампания, като нужната сума за спасяването на храма е 1 млн. лева.