Руснаци, живеещи в България, предоставят военна техника в помощ на Украйна, съобщава bTV.

Помощта включва шест автомобила, които са модифицирани и оборудвани за нуждите на фронта. Те ще се използват от военното формирование "Легион Свобода на Русия" в рамките на украинската армия.

Шестте автомобила, които ще бъдат изпратени, бяха показани на площада пред храм-паметник "Свети Александър Невски" в София. Хората, които ги представиха, бяха с маски и очила и раздадоха визитни картички на "Група за техническо обезпечение в България" към "Свобода России".

Те не пожелаха да се представят поради опасения, че ако бъдат разпознати, ще пострадат техните роднини, тъй като в Русия хора, които работят против режима на Путин, са подложени на тормоз.

ISW: Все по-малко руснаци подкрепят агресията срещу Украйна

ISW: Все по-малко руснаци подкрепят агресията срещу Украйна

На форум на ОССЕ Лавров показа, че Кремъл не е готов за преговори

Организаторите обясниха, че това е третата партида автомобили, които се закупуват от България и ги изпращат на фронта към руския легион -руснаци, воюващи на страната на украинците. Средствата са събрани от руски граждани и етнически руснаци. Освен техника към фронтовата линия в Украйна те изпращат също дронове и термобельо, но не и оръжия. Закупените автомобили се използват на фронта от офицерския състав и за придвижване.

Относно действията на "Легион Свобода на Русия" на фронта един от присъстващите обясни, че "те защитават Украйна, а не нападат" и добави, че украинците не са агресор, а искат да освободят териториите си.

"Като гражданин на Русия считам за неприемливи действията ѝ и правя всичко, за да помогна на Украйна да победи режима на Путин", заяви един от маскираните мъже, цитиран от БТА.

Блумбърг: Руснаците се научиха да живеят с войната

Блумбърг: Руснаците се научиха да живеят с войната

Инвазията се е превърнала в част от ежедневието на много руснаци и не се оправдаха очакванията, че натискът на международните санкции и задълбочаващата се изолация в крайна сметка ще ги обърнат срещу Путин