Глоба от 10 000 лева на кмета на община Сапарева баня заради несъгласуваната реконструкция на пътя хижа „Пионерска" - Паничище, налага РИОСВ-София.

Мотив за глобата е, че община Сапарева баня, като възложител на проекта за реконструкция, не е изпълнила задължението си да уведоми РИОСВ-София, което е нейно задължение по закон.

Също така общината е започнала реализация на инвестицията, без да е направена оценка на въздействието на околната среда, съгласно Закона за опазване на околната среда.

Проверка установява, че вече са започнали строителни дейности по пътя.

Проектът предвижда и разширяване на трасето, при запазване на категорията му, а разширението и рехабилитацията на пътя подлежат на преценяване на необходимостта от Оценка за въздействие върху околната среда, пише в съобщение РИОСВ-София. При издаването на разрешение за строеж от главния архитект на Сапарева баня не е взето под внимание това, че в тази област е необходима такава оценка.

По закон предвидената санкция при такива случаи е от 1000 до 20 000 лева.

Нарушението е установено при направена проверка в община Сапарева баня от експерти на РИОСВ-София, Дирекция на Национален парк „Рила" и МОСВ.
Глобата от 10 000 лв. е наложена по разпореждане на министър Джевдет Чакъров.

Коалицията „За да остане природа в България" поиска Върховната административна прокуратура да провери извършваното строителство от курортен комплекс Паничище за хижа Пионерска, тъй като то се намира в границите на Национален парк „Рила".