С 20 бели гълъба символ на мира, разбирателството, любовта и хармонията, откриха първия Фестивал на азиатската култура в България. Проявата е в столичната Борисова градина.

Старт на Фестивала "Азия Отблизо" дадоха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, Н. Пр. посланикът на Индонезия г-жа Сри Астари Расджид, Н. Пр. посланикът на Палестина д-р Ахмед Ал Матдбух и представители на дванадесетте азиатски посолства у нас.
Те са на: Виетнам, Индия, Индонезия, Иран, Китай, Монголия, Пакистан, Палестина, Сирия, Тайланд, Филипините, Южна Корея и Япония, съобщиха организаторите.

Посетителите на екзотичното събитие бяха посрещнати със специално организиран парад, в който се включиха лично посланиците на 12-те държави и над 50 атрактивни азиатски изпълнители в традиционни костюми. По време на "Азия Отблизо" за първи път в България се представят над 50 спортни, културни, музикални, танцови и кулинарни активности. С тях всеки може да се запознае отблизо с магията на азиатската култура.

За децата са предвидени различни занимания. Малчуганите могат да видят китайски начин за изрязване на хартия, индонезийски игри, представяне на косплей герои от Япония и други. Посетителите на Фестивала ще могат да се снимат с участниците в специалния фото-кът. 

Първият фестивал на азиатската култура в България "Азия отблизо" продължава до 20:00 часа.