На Трети март - деня, в който честваме 141 години от Освобождението на България от турско робство, в цялата страна хиляди отдадоха почит към загиналите за свободата ни.

За пета поредна година хиляди старозагорци изминаха 3-километровия път-поклон до мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". Хората съпровождаха 300-метровия национален флаг в паметно шествие, което тръгна от центъра на града, предвождано от официалните лица и гости на празника, съобщиха от община Стара Загора.

Старозагорци и гостите на града понесоха на ръце трикольора, който беше издигнат на монумента на Самарското знаме. Паметникът е символ на героизма на старозагорци, дали живота си в защита на своя град, по време на Руско-турската война.

С тържествен ритуал в Хасково бе отбелязан националния ни празник. Шествието, водено от мажоретния състав, тръгна към площад "Свобода". След поднасянето на венци и цветя празникът продължи с голямо хоро, в подкрепа на световната инициатива "Пробуждане с хоро"

В Русе свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва за падналите за Освобождението и благодарствен молебен за извоюваната свобода. Почетна рота от Русенския гарнизон бе строена в центъра на града, а празнични маршове изпълни Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя.

В Пампорово над 800 скиори направиха общо ски спускане с народни носии и българския трикольор.

В Пловдив честванията започнаха с благодарствен молебен, отслужен от Пловдивския Митрополит Николай в катедралния храм "Света Богородица".

След това пловдивчани по традиция се изкачиха на хълма Бунарджика да поднесат венци в знак на признателност към знайните и незнайни герои, дали живота си за свободна България.

В Широка лъка имаше маскараден фестивал, който започна с химна на България. В карнавално шествие участваха освен широколъшките песяци и още 5 състава - от селата Сушица, Карловско, Сопица, Брезник, Изгрев, Благоевградско, Богданов дол, Перник и Осетеново, Павел баня. Организатори на Песпонеделник са община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.

В Хасково честването започна с издигането на националното знаме пред сградата на общината и шествието премина до площад "Свобода. Празникът продължи с голямо хоро, в подкрепа на световната инициатива "Пробуждане с хоро".

В Добрич имаше празничното шествие "Първите", предвождано от портретите на 11 видни възрожденци, поставили началото и участвали в борбите на народа ни за новобългарска просвета, за църковна независимост и национално освобождение.

На Мемориалния комплекс "Хан Аспарух" на тържествен ритуал с военни почести от Военноморските сили - Варна хората се поклониха пред паметта на загиналите за Освобождението. Добричани сведоха глави и коленичиха в памет на загиналите за свободата на България.

В Тетевен празникът започна със служба в двора на църквата "Св. Всях Светих". След поднасянето на венци и цветя пред паметника на загиналите руски войни за свободата на Тетевен на площада пред общината се изви хоро.

В София имаше тържествена церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата. В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" имаше Архиерейска Света литургия за Националния празник на България и за Неделя месопустна. След литургията патриарх Неофит отслужи и молебен за Националния празник.

И в Босилеград отбелязаха Трети март

И в Босилеград отбелязаха Трети март

Освобождението на България бе почетено пред паметника на Левски