С един билет пътниците ще могат да сменят неограничен брой превозни средства на градския транспорт в рамките на 30 или 60 минути от 1 януари 2023 г.

За това информира председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев по повод новите превозни документи, които влизат в сила от догодина, предаде БТА.

Картата за една линия отпада, за което Георгиев сподели, че има резерви, но все пак призовава гражданите да проявят търпение, за да се проследи работата на новата тарифна политика.

Валидирането на картите и билетите в столичния градски транспорт става задължително от 2023 г.

Валидирането на картите и билетите в столичния градски транспорт става задължително от 2023 г.

Санкцията за неспазване на новия регламент е 3 лв.

Той коментира и контрола в градския транспорт и твърде многото "гратисчии", като посочи, че монтирането на камери в градския транспорт би дало възможност да се види как контрольорите и гражданите се държат помежду си, имайки предвид редовните конфликти между тях. Георгиев заяви, че преди няколко седмици е отправил молба към ръководството на Центъра за градска мобилност да проведат разяснителна кампания сред гражданите за промените в превозните документи след 1 януари.

От Центъра за градска мобилност съобщават, че от 1 януари 2023 г. отпадат някои от предлаганите досега абонаменти:

  • Тридневна карта за всички линии
  • Месечна за една линия наземен транспорт
  • Месечна - за метро
  • Месечна - метро "плюс" - за метро и една линия наземен транспорт
  • Тримесечна - за всички линии
  • Шестмесечна - за всички линии

От отпадащите абонаменти, които вече са заредени, могат да се ползват до срока им на изтичане, но не по-късно от 31 декември 2023 г.

От продажба се спират и електронните карти за метрото за 10 еднократни пътувания на цена 12 лева от 1 януари 2023 г. Пътниците, които са заредили картите си преди тази дата, могат да ги използват до 31 март 2023 г.

Цената на билетчето остава 1.60 лв., уверява Фандъкова

Цената на билетчето остава 1.60 лв., уверява Фандъкова

Търси се вариант дали и как да се приложи такса "Задръстване"