Със средства на Европейския съюз са изградени обходни маршрути на Враца и Монтана по направлението Видин - Ботевград.

Председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов се срещна с представителите на местната власт. На срещата инж. Атанасов съобщи, че през тази година стартира предпроектно проучвание за тунел под "Петрохан". Такъв тунел ще осигури бързо предвижване между София, Монтана и Видин.

През 2018 г. предстои и ремонта на 43 км от пътя през прохода "Петрохан". Участъкът, които ще бъде ремонтиран е на територията на Софийска област. Рехабилитацията на участъка, финансирана от ОП "Региони в растеж", ще завърши през есента.

С успешното изпълнение на обекта ще приключи цялостният ремонт на пътя през прохода, тъй като участъкът на територията на област Монтана беше ремонтиран през 2015 г. Предвижда се, с преминаването по път II-81 - през "Петрохан", пътуването между София и Монтана да се съкрати с близо 50 км.

По думите на инж. Атанасов стана ясно, че още около 45 км третокласни пътища във Видинска област ще бъдар ремонтирани тази година. От АПИ ще укрепят и свлачището при 10-ти км на път II-14 Видин - Кула - Връшка чука. Ако има възможност е плануван и превантивен ремонт на отсечката. Ще се ремонтира и направлението Видин - Лом (път II-11).

С целевото финансиране от бюджета през 2016 г. бяха ремонтирани около 45 км от път I-1 Видин - Враца, за да бъде повишена безопасността на движение E-79. На територията на област Видин са ремонтирани отсечките между Видин - Димово - - Бела - Медовница, а в област Враца - ул. "Васил Кънчов", която съвпада с Е-79 на изхода на областния града в посока Видин.