По повод наближаващите абитуриентски балове в цялата страна от полицията напомнят основните правила за безопасно поведение в дните около празниците:

- Не помрачавайте празника си с необмислени постъпки.

- Спазвайте Закона за движение по пътищата. Правилата за движение по пътищата важат и по време на празниците.

- Шофирайте винаги със съобразена скорост. Не предприемайте рисковани маневри.

- Не сядайте зад волана след употреба на алкохол. Подгответе се за забавление в добра компания, но с трезвен и опитен водач на празничната кола.

- Ако не сте правоспособен водач, не демонстрирайте шофьорските си "умения" точно на бала.

- Бъдете толерантни към другите участници в движението, които не празнуват.

- Спазвайте правилата при возене в празничния автомобил - не се показвайте през прозорците и люковете на автомобилите; не сядайте върху рамките на вратите. Неправилното положение при возене може да доведе до тежки наранявания, ако на пътя внезапно възникне препятствие.

- При нужда позвънете на телефон 112 или отидете в най-близкото районно управление.

В над 40 софийски заведения ще празнуват абитуриенти

В над 40 софийски заведения ще празнуват абитуриенти

От МВР са провели беседи със зрелостниците и родителите

От полицията предупреждават, че по време на абитуриентските балове ще се извършва засилен контрол на местата за събиране на абитуриенти и заведенията, в които ще се провеждат тържествата.

Повишават се изискванията към пропускателния режим, за да не се допускат хора с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотици и др.

"Пътна полиция" ще осъществява видеоконтрол, за да следи за нарушения - пътници, които опасно се показват в движение от прозорците на автомобилите, преминаване на червено, отнемане на предимство на превозни средства и пешеходци, рискови маневри и др.