МВР е готова с мерките за сигурност за предстоящите празници и европейските избори. Полицията е провела срещи ръководствата на частните охранителни фирми, местната власт и ръководствата на училищата.

Това заяви на пресконференция в ГДНП главен инспектор Георги Георгиев.

По думите му в 28 училища в София ще има балове, като зрелостниците ще празнуват в над 40 нощни заведения.

По отношение на заведенията са проведени срещи с техни представители, особено внимание е обърнато на пропускателния режим за отстраняване на лица в нетрезво състояние, при употреба на наркотици и наличие на оръжие.

634 обекта са проверени във връзка с изправността им и възможността за спешни реакции в случай на пожар.

Инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция" призова младежите в момент на еуфория и употреба на алкохол да не се показват демонстративно през прозорци и люкове, за да предотвратят произшествия.

"Всяка година сме свидетели на какви ли не изобретения, но най-много ни вълнува празнуващите да мислят за собствената си безопасност", подчерта Ботева. 

До момента полицията е приключила с беседите с абитуриентите. В тях служителите на КАТ са акцентирали и на разговори с родителите.

От полицията съветват водачите на абитуриентите да избягват нарушения и да се придържат към правилата, тъй като до 3 месеца след установяване на нарушението може да бъде съставен акт.

"Да не се успокояват, че ако не са спрени от полицейски автомобил, няма да бъдат санкционирани", допълни още Ботева. Тя призова и гражданите да бъдат толерантни по време на празниците.

За 2018 година в същия период са нарушени повече от 400 правила като неправилно превозване, липса на колан или каска, а повече от 610 са мерките, предприети спрямо нарушителите.

"Движението на товарни автомобили над 12 тона по автомагистралите от утре се забранява", уточни инспектор Ботева.

Заместник - началникът на КАТ обясни, че ще бъдат разположени екипи на всички по-големи места, където ще се очакват абитуриенти. На всички възлови кръстовища ще има мотопатрули, които при нужда ще накъсват колоните от автомобили.

От Пътна полиция ще следят и за оскверняване на храмове и паметници в празничните дни. На 26 май, в изборния ден, няма да има училища, които ще се посещават от абитуриенти.