С призива "SOS - Спасете българския туризъм" протестиращи екскурзоводи, хотелиери и туроператори се обърнаха към премиера Бойко Борисов под прозорците на властта.

Малко преди демонстрантите да се запътят пред сградата на Министерския съвет, те се бяха събрали на столичния булевард "Александър Батенберг", където с над 40 автобуса надуха клаксони. Малко по-късно се очаква да бъде направена и жива верига с надпис "S.O.S" отново на бул. "Батенберг".

Радка Мангилова, председател на Национално сдружение "Случаен превоз", заяви за News.bg, че техните искания са чисто икономически от първия момент, от която са започнали да търсят контакт с правителството. "Нашите предприятия се намират във финансов колапс и нямаме представа кога ще можем отново да работим. В същото време нямаме и оборотни средства, с които да започнем да работим, когато това стане възможно", категорична бе тя.

Превозвачите искат едно, а получавали други

Превозвачите искат едно, а получавали други

Те искат искат заеми с ниски лихви

Мангилова посочи, че другото, за което настояват, са грантови схеми, нисколихвени кредити за оборотни средства и за инвестиции в по-дългосрочен план. Тя очаква среща с премиера Бойко Борисов, защото неговият индивидуален похват се утвърдил като вече ефективен с няколко бранша. Ние искаме да поговори с нас и да намерим общи решения на проблемите, отбеляза Мангилова.

В Министерство на туризма превозвачите не ги считат за техен проблем, защото са лицензирани от Министерство на транспорта. Проблемът е, че и от транспортното министерство не възприемат техните искания и превозвачите попадат "в една такава ничия земя и никой не се интересува от техните.

Елена Денисиева, водач и екскурзовод, коментира за News.bg, че докато не се оправи здравната ситуация, породена от кризата с коронавируса, туризмът нямало как да тръгне. Затова те искат помощ от държавата, както това се обещава от март, април и май месец.

Борисов не разбира защо да подкрепя сектор, срещу който протестират самите българи

Борисов не разбира защо да подкрепя сектор, срещу който протестират самите българи

Туризмът да обърне внимание на българина първо

"Телевизор хладилник не пълни и за никакви реални помощи не обичаме да молим, но поне някаква подкрепа очакваме да получим, защото само ни се обещава, само ни се говори - мерки, субсидии, но засега нищо не се случва", посочи тя.

Денисиева, която на протеста носеше и слънчоглед играчка, обясни, че това е един от нейните уреди на труда, когато обикаля по света и се движи по многолюдни места и обекти. С играчката се надява тя правителството и Министерство на транспорта да видят, че браншът е в беда и да им помогнат по някакъв начин. "Имам и свирка - ако не ме виждат, мога да съм шумна", закани се тя.