Отворено писмо в защита на Българската православна църква (БПЦ) от решението на Съда по правата на човека в Страсбург е разпространено в Европейския парламент.

Писмото е дело на българските евродепутати Атанас Папаризов, Евгени Кирилов, Илияна Йотова, Кристиан Вигенин, Маруся Любчева от Група тана Партията на европейските социалисти, ПЕС.

То е подписано и от Мариела Баева и Владко Панайотов (Алианс на либералите и демократите за Европа, АЛДЕ).

В писмото българските евродепутати настояват, че в резултат на решението на Съда в Страсбург "по същество се официализира така наречен "Втори синод" на Българската православна църква.

Освен това се внася разединение в единната Българска православна църква, която заема изконно и значимо място в хилядолетната история на България.

"Историческата роля на БПЦ е призната в Конституцията на Република България", се казва още в отвореното писмо.

То е изпратено до Европейската комисия, членовете на Европейския парламент и медиите .

Според решението на съда българските власти са оказали натиск върху разделената Православна църква и по този начин са нарушили правото на свобода на вероизповеданията.

Допълнително със закон е определен патриарх Максим за ръководител на БПЦ и със сила са изведени от храмовете свещениците, числящи се към разколниците начело с Инокентий.

Патриарх Максим вече потърси помощ за противодействие от държавния глава Георги Първанов и от премиера Сергей Станишев.