„Патриарх Максим беше един добър и благ човек. Нека заедно да скърбим и да го запомним с това, което той направи за единението на българската православна църква и за духа на българския народ".

Това каза държавният глава Росен Плевнелиев на влизане в катедралния храм „Свети Александър Невски", където великотърновският митрополит Григорий отслужи официалната литургия.

В нея участва и вселенският патриарх Вартоломей и пловдивският митрополит Николай.

„Благодаря му. Прекланям се пред това, което той направи и си пожелавам следващият патриарх да бъде толкова достоен, колкото бе патриарх Максим", каза още президентът.

„Оправдани са човешките чувства на тъга и болка, особено за един такъв достоен и дългогодишен първойерарх, който над 40 години отдаде себе си в служение на народа. Стоящият пред нас за последен път блаженопочинал патриарх ръководи българската църква в един наистина труден период, претърпя много перипетии и изпитания в неговото над 40 години първосветителско служение. Всичко това той претърпя с апостолска дързост, себеотдание и послушание".

Това каза за българския патриарх Максим Вселенският патриарх Вартоломей.

Той каза още, че Вселенската патриаршия - центърът на единството на православния свят, винаги е била в услуга на починалия патриарх в периода на неговото служене и в борбата му за единство на църквата и за заличаване на раните на десетилетната схизма, за да може светата църква да върви в единство. З

а патриарх Максим Вселенският патриарх Вартоломей каза още, че винаги се е стараел да предпази своя православен български народ от злободневия и външни нападки и каза, че народът ни от ден на ден израства във вяра и благочестие.

„Днес вселенската патриаршия като духовна майка и сестра на българската православна църква участва в тъгата й по загубата на своя архипастир", каза Вселенскияt патриарх. „Всички съчувстваме един другиго при тази раздяла, отдавайки нужната чест и признание на патриарх Максим и отправяме молитви бог да упокои душата му, а на българския народ - да дарува мир и благоденствие в неговото духовно израстване и развитие", добави Вселенският патриарх Вартоломей.

Председателят на парламента Цецка Цачева каза, че ще запомни патриарх Максим с неговия стоицизъм. „Той беше един истински стоик", подчерта тя.

Катедралният храм е препълнен от вип персони - президентът Георги Първанов, депутати, посланици, политици, както и от дълга върволица граждани, дошли за „последно сбогом" с българския патриарх.

Лидерът на БСП Сергей Станишев каза за патриарх Максим, че е бил водач на българския народ не само за вярващите, но и за всички.
„Патриарх Максим има огромни заслуги, че като дълбоко вярващ човек той не допусна да се случи разкол на църквата", подчерта Станишев.

Яне Янев каза след поклонението, че рядко друг висш духовник може да се съпостави с патриарх Максим. „Заедно с него си отива една друга епоха, което означава, че по много задълбочен и по друг начин трябва да се гледа на процесите в Българската православна църква", добави той.

Малко след 13 часа приключи церемонията в храм-паметника „Св. Александър Невски" и тялото на патриарх Максим потегли със специален кортеж към Троянския манастир.

„Патриарх Максим беше един от символите на българската вяра и си остава символ на българската вяра, на българския дух. Един човек дълбоко нравствен, благороден, мъдър - нещо, от което България винаги ще има нужда", заяви на излизане от църквата президентът Георги Първанов. Помолен да каже какво е според него посланието в този момент, той категорично каза: Това, за което той винаги се е борил с цялата си добродетелност - единението на нацията.

Патриарх Максим беше погребан в Троянската света обител. Българският народ изпрати тленните останки на Негово Светейшество до вечното му жилище - там, където преди повече от 70 години той пристъпи прага на Божия дом, за да остане завинаги в него. Приживе патриарх Максим пожела да бъде погребан в храма на Троянския манастир.

Стотици миряни дойдоха да се сбогуват с патриарх Максим - последният висш духовник, свидетел и участник в 3 епохи от живота на българската църква.

Великотърновският митрополит Григорий води церемонията по погребението в Троянския манастир, която започна с кратка заупокойна молитва. Присъстваха също видинският митрополит Дометиан, неврокопският Натанаил, ловчанският Гавраил, пловдивският Николай, четирима епископи, десетки свещени, политици и много граждани.

Преди да стигне Троянския манастир, кортежът с тленните останки на Патриарха, мина покрай родната къща на Негово Светейшество в село Орешак.