Бивши политически затворници присъстваха на откриването на паметна плоча на свещеника-дисидент Благой Топузлиев в Кърджали, пише Родопи.

Кърджалийският свещеник, антикомунист, дисидент, политически затворник е служил в централния градски храм „Свети Георги Победоносец”. Мемориалът е в близост до храма.

Мемориалният знак е изграден по идея и с лични средства на кърджалийските общественици Валентина Иванова, председател на Дружество „Приятели на САЩ”, и Радослав Милев, областен лидер на Политическа партия „Демократи за силна България” и общински съветник

Проектът за мемориалния знак е безвъзмездно изработен от бившия главен архитект на Кърджали арх. Миролюб Попов, който живее в САЩ от 1991 г.

Споменът за кърджалийския православен свещеник събра десетки хора в делничния ден на ъгъла на улиците „Сан Стефано” и „Отец Паисий”.

Отец Благой е роден на 12 юни 1946 г. в Кърджали, Пловдивска епархия, в свещеническо семейство с пет деца. Негов по-голям брат е високопреосвещеният Видински митрополит Дометиан. Ръкоположен е за свещеник на 8 ноември 1969 г. от тогавашния Пловдивски митрополит Варлаам. Започва свещеническото си служение в храм "Св. Георги" в Кърджали още като студент в Духовната академия в София, пише патриаршеският сайт.

По времето на комунистическата власт излежава пет години и половина в Старозагорския затвор. След като през 1976 г. излиза от затвора, служи като свещенослужител в пловдивските храмове "Св. Спас" и "Св. Неделя".