Над 10 хил. души са подкрепили онлайн протест за затваряне на приюта за безстопанствени кучета в Кърджали. Това е станало за по-малко от три дни, съобщиха от фондация "Четири лапи", които настояват за разследване на служителите му за престъпления спрямо животни.

С подписа си в специално създадения сайт, всеки изпраща имейл до премиера Бойко Борисов, до главния прокурор Сотир Цацаров и до председателя на Български ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков. Повод за протеста са поредни снимки в медиите, документирали жестоко отношение към настанените в кучета в приюта.

"Въпреки сигналите за издевателства над животни, високата смъртност и системните нарушения в така наречения приют за безстопанствени кучета в Кърджали, Областната дирекция по безопастност на храните, Районна прокуратура и Община Кърджали отказват да извършат обективна проверка и да прекратят дейността му. Това не може да продължава повече" се казва в писмото.

От фондацията, организирала протеста, настояват за незабавно затваряне на приюта, разследване на дейността на служителите му, отнемане на лекарските права на ветеринарния лекар, извършващ кастрациите. Защитниците на животните настояват и за редовни проверки на всички приюти, за които има сигнали за системни нарушения на българското законодателство.

Бездействието на всички институции въпреки категоричните данни за нарушения и дори престъпления е скандално, заяви директорът на "Четири лапи" за България д-р Марина Иванова.

"Два пъти лично съм била на проверки с инспектори от Областна дирекция на безопасност на храните, и двата пъти бяха констатирани едни и същи груби нарушения – смъртността е изключително висока, настанените животни не се лекуват и се оставят да умрат, хигиената е на средновековно ниво. Ветеринарният лекар извърши кастрация пред нас и мога отговорно да заявя, че след това, което видях, би трябвало да му бъдат отнети лекарските права. Въпреки че нарушенията бяха описани в констативен протокол, от агенцията по храните се уплашиха да издадат нещо повече от предписание".

Преди година скандален видеоклип на изхвърлено зад оградата на приюта женско куче с отворен разрез на корема след кастрация взриви социалните мрежи.

От спешната проверка на Областната дирекция по безопасност на храните тогава не констатираха никакви нарушения в дейността на приюта. Авторите на клипа пък се оплакаха, че институциите, вместо да разследват случващото се в приюта, оказват натиск върху тях.

Протестът на „Четири лапи“ ще продължи докато не бъдат изпълнени всички искания. Подготвя се и версия на английски, която може да се разпространява сред защитниците на животните извън страната. Всеки желаещ може да подкрепи онлайн протеста на: https://help.four-paws.org/en/node/458