70 000 лв. или с ДДС 84 000 лв. са дадени от Столична община за закупуването на три машини, с които да се почистват столичните тротоари и градинки без да се вдига прах. Трите машини са дадени на районите Надежда, Възраждане и Илинден.

Акцентът при прахосмукачките е тяхната функция да събират прахта и да не увеличават ФПЧ във въздуха, обяви зам.кметът по екологията Йоана Билева, която представи машините. Една от машините ще бъде използвана и за почистване на алеите в Северния парк.

Район Красно село също е поискал да му бъде закупена такава техника.

Вчера са отчетени на три станции превишение в нормите на замърсяване на въздуха, но въпреки това те остават на средните нива.

Столичен инспекторат е бил на проверка в район "Слатина", като е глобен един строителен обект заради замърсяване на тротоарната площ.

От началото на годината са направени 470 такива проверки, написани са 96 акта от които 45 са на физически лица. Останалите актове са на юридически лица.

Йоанна Балева призовава хората, които все още се отопляват на твърдо гориво, да подадат заявления за подмяна на печките, тъй като все още има свободни финансови средства.