Не може да се променя наредба заради пандемия и да се натоварват работодателите, коментира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя обясни, че болничен по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. Хората могат да взимат болничен, но не самоцелно и да не притискат личните лекари да правят нещо, от което няма нужда.

"Всеки един български гражданин, след завръщането си от чужбина, ако счита че има опасност за него или би искал да направи преглед или изследване, трябва да потърси личния си лекар".

Вирусът не пита наредби, който е в рисков район, може да заразява и без симптоми

Вирусът не пита наредби, който е в рисков район, може да заразява и без симптоми

Маски и защитно облекло няма и за общопрактикуващи лекари в София

По думите й, "гражданите, заедно с личните лекари, ще могат да вземат най-правилното решение затова дали да излязат в болнични или ако преценят могат също така да си вземат и отпуск".

Относно оплакването на личните лекари, че здравното министерство не им е дало инструкции как да действат в такава ситуация, министърът обясни, че днес продължава дебатът с представители от НОИ, НЗОК и социалните партньори и се очаква да излязат с решение.

Не може да променяме наредбата заради пандемия. Това би означавало, целият риск да бъде единствено и само за сметка на работодателите", коментира социалният министър Сачева.

Борисов има решение за карантината, но предупреди - НОИ се изпразва

Борисов има решение за карантината, но предупреди - НОИ се изпразва

Той предлага първите три дни на карантината да се плащат от работодателя