Вирусът не пита наредби, който е в рисков район, може да е заразен и без симптоми. Общопрактикуващи лекари в София предупреждават, че маски и защитно облекло няма и за тях, коментира пред БНТ д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

Защитата с маска е за тези, които са в инкубационен период, за да не разнасят заболяването. "Държавата не ни осигурява маски. Препоръчителни за защита от вирус са маските с клапа, които плътно прилепват към лицето. Най-високият клас на защита е номер 3, пише го на етикета". Маските от клас 3 издържат до 8 часа, обяснява лекарят.

14 души под наблюдение във ВМА

14 души под наблюдение във ВМА

Засега няма потвърден случай на коронавирус в България

По думите му, "при личните лекари в момента положението е такова, че ние също нямаме отделно снабдяване, ние сме частни лечебни заведения и както всички хора не можем да се снабдим с маски. Колегите са силно обезпокоени, защото получаваме инструкции, трябва да работим с предпазни шлемове, с ръкавици и очила. Това е минимумът, който трябва да се спазва. Нямаме откъде да ги набавим."

Той добави, че все още няма решение дали ще се издава болничен на хората, които са под карантина и призовава да сме готови и за най-лош сценарий.

Миндов обясни, че не се интересува от наредби, човешкият живот е по-важен и ако някой е във високорисков район, може да предава заболяването и без симптоми.

Цяла Италия е рисков регион, Миндов се надява днес да има ясни указания за поставяне под домашна карантина за 14 дни, да се издава ли болничен или не. Лошият сценарий е, ако дойде зараза да има масови карантини, заради предаването чрез контакт, на хора без симптоми, контактували с болни.

Това може да спре работата на държавата, както на институции, така и на бизнес "14 дни инкубационен период е много рисков".

Осигурените имат право на болничен за карантина
Обновена

Осигурените имат право на болничен за карантина

Това било постановено в Кодекса за социално осигуряване

Личните лекари алармираха пред БНР, че не могат да издават болнични листове за доброволна карантина на лица, завърнали се от страни с разпространение на коронавируса, тъй като за целта трябва да се промени Наредбата за борба със заразните заболявания.

Новият коронавирус не е включен в нея, коментира д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Лекарския съюз. "Няма как да се позовем на сега съществуващите документи, така че ще изчакаме решението на министерството и на кризисния щаб - дали ще включат това заболяване, и ако да - при какви условия, за кои пациенти. Задаваме въпроса как ще бъдем уведомявани, че човек наистина е бил на въпросното място".

Дори човек да няма симптоми, трябва да се отдели, ако е пътувал в опасни райони. "Желателно е да се дезинфекцират дръжки на врати, да се носят маски. Ако температурата ни се повиши, веднага трябва да се обадим на личния ни лекар. Не бива да ползваме обществен транспорт, защото това може да бъде твърде опасно за околните".

Според Николова, трябва да се уточни дали под формата на ТОРС (тежък остър респираторен синдром) може да се приеме и коронавирусът и пациентите, които се приемат като заразоносители, да получат карантина, ТОРС е включен в Наредбата за борба със заразните заболявания.

анкета

Притеснявате ли се от коронавируса?

Виж резултати

Да, лесно ще кацне от Китай 38.8%

Не, властта взима мерки 26.8%

Имаме си собствен грип 10.2%

Ходя с маска и пия хомеопатия 14.6%

Какво е коронавирус 9.5%

В Италия, болничните при карантина, която е наложена от властите, се заплащат, на този етап няма лек срещу коронавируса.

14 души под наблюдение във ВМА

14 души под наблюдение във ВМА

Засега няма потвърден случай на коронавирус в България