Имало законова постановка на проблема с болничните на поставените под карантина. Това стана ясно от коментара в Народното събрание на доктор Хасан Адемов. Подходът се разрешен в чл. 43 от Кодекса за социално осигуряване.

Всички осигурени лица имат право на парично обезщетение за временна нетрудоспособност за така наречената карантина, подчерта той. Това се отнасяло само за осигурените лица, които са получили предписание от здравните власти.

Личните лекари имат право да изписват болничен лист за карантината. Когато имаш право на парично обезщетение като осигурено лице, е абсурдно да ползваш платен или неплатен отпуск, отсече депутатът от ДПС. По думите му КСО е категоричен в тази посока. А неосигурените трябвало да се възползват от предложението на здравния министър.

Нинова иска държавата да обезщетява хората под карантина заради коронавируса

Нинова иска държавата да обезщетява хората под карантина заради коронавируса

Мерките не трябвало да са за сметка на хората

Шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова също заяви, че нормативната уредба казва, че осигурените могат да ползват болничен за карантина. Това е регламентирано в КСО, изтъкна тя.

Общопрактикуващите лекари могат да издадат болничен лист за това. Има всички условия социално осигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на личния лекар, увери Дариткова. Това нямало да натовари социалната система.

Европа е в тежък драматизъм, отчете Калин Поповски от групата на Обединените патриоти в коментар за коронавируса. Все още нямало класическо лечение, няма и ваксина. Затова противоепидемичните мерки било много важни. Важна била изолацията. И болните под карантина могат да ползват болничен.

Кодекс за социално осигуряване: Обезщетения поради карантина или отстраняване от работа

Чл. 43. Парично обезщетение за временна неработоспособност поради карантина или отстраняване от работа по предписание на здравните органи се изплаща съответно за:1. времето, за което осигуреният е под карантина;2. времето на отстраняване от работа, ако осигуреният не може да бъде трудоустроен на друга подходяща работа през това време, но за не повече от 90 календарни дни през една календарна година.