Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство между Република България и САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Въз основа на предложения проект предстои да се водят преговори. Министерският съвет възложи на министъра на външните работи и вицепремиер, Мария Габриел, да проведе преговорите и да подпише Меморандума за разбирателство.

Документът има за цел да канализира започналото вече сътрудничество в тази област между Министерството на външните работи на Република България и Държавния департамент на САЩ, с оглед неговото задълбочаване и надграждане.

Меморандумът предвижда утвърждаване на рамка за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация и двустранни консултации между МВнР и Центъра за глобално взаимодействие към Държавния департамент, които да направляват бъдещите съвместни действия.

Предвижда се Меморандумът за разбирателство да бъде подписан по време на втората сесия на Стратегическия диалог България - САЩ на 25 септември 2023 г. във Вашингтон, в контекста на отбелязването на 120-та годишнина от установяване на дипломатически отношения между България и САЩ.

Този Меморандум не поражда юридически права и задължения за страните по него.

Фалшивите новини имат постлани пътеки у нас

Фалшивите новини имат постлани пътеки у нас

България е на последно място от държавите в ЕС по медийна грамотност