България заема последното място сред държавите от Европейския съюз в Индекса за медийна грамотност за 2023 година.

Тази класация измерва потенциалната уязвимост на обществата към дезинформация и свързаните с нея негативни явления, като се основава на индикатори като качество на образованието, медийна свобода, доверие в хората и електронно участие.

Със 31 точки от възможните 100, България заема 35-то място от общо 41 оценени страни в Европа, което я поставя сред държавите, най-уязвими към дезинформацията. В сравнение с предишната година, България пада две места в класацията и губи 2 точки.

България се намира в 4-та група заедно със Сърбия, Молдова, Черна гора, Румъния и Турция. Съседите на България, като Северна Македония и Турция, също се класират ниско в класацията. Босна и Херцеговина, Албания, Северна Македония, Косово и Грузия се нареждат в последния 5-ти клъстер, където са държавите с най-ниски резултати.

Финландия остава лидер в класацията, със 74 точки, последвана от Дания с 73 точки и Норвегия с 72 точки. Естония и Швеция също се нареждат в топ пет с отлични резултати от по 71 точки.

Анализаторите коментират, че е обезпокоително, че най-уязвимите държави към дезинформация са и най-близо до конфликта в Украйна и са сред най-изложените на злонамерена дезинформация. Освен това много от най-уязвимите общества в Европа са в балканските страни, които преживяват вътрешна нестабилност и имат сериозни междудържавни проблеми.

Индексът за медий на грамотност е инструмент за оценка и класиране на обществата спрямо техния потенциал за устойчивост срещу явленията на пост-истина, фалшиви новини и дезинформация. Той използва показатели като качество на образованието, свобода на медиите, доверие в обществото и участие с нови инструменти. Институтът Отворено общество в София публикува индекса от 2017 година.

ООН разтревожена за свободата на пресата по света

ООН разтревожена за свободата на пресата по света

Нападенията над журналисти и дезинформацията са основните проблеми