Свободата на печата е обект на атаки във всяко кътче на света, заяви във вторник ръководителят на ООН, като осъди посегателствата срещу журналисти и разпространението на дезинформация, обобщи АФП.

В навечерието на Световния ден на свободата на печата в сряда Антониу Гутериш отправи призив към журналистите и медиите по света.

"Цялата ни свобода зависи от свободата на печата", каза той във видеопослание, наричайки я "основа на демокрацията и справедливостта" и "жизненоважна за правата на човека".

"Но във всяко кътче на света свободата на пресата е обект на атаки", добави генералният секретар на ООН.

Гутериш не назова имена на затворени журналисти и не хвърли вината върху държавите, но други оратори изтъкнаха отделни случаи, като този на американския журналист Еван Гершкович, задържан в Русия по обвинения в шпионаж, които той отхвърля.

"Идвам от страна, Иран, където да си журналист е престъпление... (и) може да те вкарат в затвора, да те убият, да те измъчват", казва Масих Алинеджад, иранско-американски журналист, живеещ в изгнание.

По данни на "Репортери без граници" през 2022 г. при изпълнение на служебните си задължения са били убити 55 журналисти и четирима медийни работници.

"Истината е застрашена от дезинформация и реч на омразата, които се стремят да размият границите между фактите и измислицата, между науката и конспирацията", заяви Гутериш.

Русия не позволи на САЩ да посети арестувания журналист Евън Гершкович

Русия не позволи на САЩ да посети арестувания журналист Евън Гершкович

До отказа се стигна след визов спор

Той добави, че журналистите "редовно са тормозени, сплашвани, задържани и в затворите".

Други изразиха подобна загриженост, като ръководителят на ЮНЕСКО, която организира събитие в ООН в Ню Йорк по този повод в сряда, също се изказа.

Одри Азуле заяви, че цифровата епоха променя целия информационен пейзаж - което прави "професионалната, свободна и независима журналистика" по-необходима от всякога.

Тя заяви, че тормозът и сплашването на журналисти са неприемливи.

"Намираме се на нов кръстопът", каза тя. "Сегашният ни път ни отдалечава от информирани обществени дебати... път към все по-голяма поляризация."

Издателят на "Ню Йорк Таймс" А. Г. Сулцбергер обърна внимание на Гершкович, журналист от "Уолстрийт Джърнъл", който беше задържан в Русия в края на март.

Журналист от "Ал Джазира" е на свобода след 4 години в ареста  в Египет

Журналист от "Ал Джазира" е на свобода след 4 години в ареста в Египет

През юни 2019 г. Абделазиз е арестуван, докато пътува от Катар за Кайро

Той "остава в руски арест по фиктивни обвинения и трябва да бъде освободен", заяви Сулцбергер.

Сулцбергер заяви, че не само преките репресии застрашават журналистите и свободата на информацията.

"Интернет също така отприщи лавината от дезинформация, пропаганда, пандизчийство и кликбейт, която сега залива нашата информационна екосистема... и ускорява спада на общественото доверие", каза той.

"Когато свободната преса ерозира, ерозията на демокрацията почти винаги я следва."

Генералният секретар на Амнести Интернешънъл, Агнес Каламард, заяви, че цензурата е станала по-често срещана.

Кой е арестуваният за шпионаж в Русия журналист

Кой е арестуваният за шпионаж в Русия журналист

Той е бил наясно с рисковете

"За съжаление, цензурата се е превърнала в позиция по подразбиране на много правителства по отношение на контрола върху знанието на техните общества", каза Агнес Каламард.