Комуистическият символ на връх Бузлуджа не е паметник на културата, а символ на мракобесието, пантеон на злото. Това се казва в обращение на Съюза на репресираните до фондация "Гети" във връзка с информацията, че организацията ще финансира възстановяването на сградата.

"Средствата, които вашата фондация определя за финансиране и възстановяване на един символ на мракобесието и престъпния комунистически режим в България са факт, който изумява със своето безумие и несъстоятелност!" - се казва в декларацията.

От съюза напомнят, че над 30 000 невинни българи са избити от комунистическата власт без съд и присъда, а елитът на нацията е изпратен по затвори и концлагери.

Американска фондация отпуска пари за паметника "Бузлуджа"

Американска фондация отпуска пари за паметника "Бузлуджа"

Безвъзмездното финансиране е в размер на 185 000 долара

"Във вашата страна свободата е върховно благо за човека! А защо мислите, че българите не са обичали свободата си и не са я защитавали достойно?! В България веднага след установяването на комунистическия терор възниква горянското движение, което дава хиляди жертви в продължение на десет години! Почти няма паметници на тези достойни мъже и жени, които не са се примирили и са посветили живота си в името на свободата и демокрацията!" - се казва в посланието.

От Съюза на репресираните допълват, че комунистическият режим е осъден от Пражката конференция и от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Пълният текст на декларацията:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Средствата, които вашата фондация определя за финансиране и възстановяване на един символ на мракобесието и престъпния комунистически режим в България са факт, който изумява със своето безумие и несъстоятелност!

Не знаем какви са мотивите на партията, която има наглостта да моли за подобно финансиране, но сме длъжни да изкажем ясно и недвусмислено, че:

  1. Това не е паметник на културата в България - нито от национално, нито от регионално значение;
  2. Не са изпълнени нито едно от изискванията тази чиния, наречена "Бузлуджа" да бъде отъждествявана с какъвто и да е вид паметник!

Построен през 1981 г., символ на тогавашната тоталитарна държава и на комунистическата партия, която през годините на своето съществуване остави кървава диря, унищожи хиляди човешки животи и накрая рухна, защото превърна България в огромен лагер на несвободата!

Знаете ли, господа от фондация "Гети", че след като руският ботуш стъпи на българска земя през 1944 г. в страната бяха избити без съд и присъда над 30 000 невинни българи, елита на нацията и изпратени по затвори и концлагери още хиляди невинни граждани?!

Във вашата страна свободата е върховно благо за човека! А защо мислите, че българите не са обичали свободата си и не са я защитавали достойно?! В България веднага след установяването на комунистическия терор възниква горянското движение, което дава хиляди жертви в продължение на десет години! Почти няма паметници на тези достойни мъже и жени, които не са се примирили и са посветили живота си в името на свободата и демокрацията! Защото същите тези комунисти, техните деца и внуци разграбиха средствата за производство, националния капитал и представиха пред обществото уродливото лица на престъпния капитал, който отново е в техните ръце!

Българските граждани, истинските демократи, са омерзени от факта, че "пантеонът на злото" , построен на връх "Бузлуджа" ще бъде възстановен със средства на известна световна организация в областта на виртуалните изкуства! Това господа, е анахронизъм!

България няма да допусне такава гавра с жертвите на комунистическия терор!

Още през 2000 г. Народното събрание осъди и обяви официално комунистическия режим за престъпен!

Пражката конференция осъди комунистическия режим!

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа осъди тоталитарните режими и обяви 23 август за ден на жертвите на тези режими!

В България няма място паметник, като този на Бузлуджа!