Американската фондация "Гети" отпуска безвъзмездно финансиране в размер на 185 000 долара за запазване на паметника "Бузлуджа", се съобщава на сайта на базираната в Лос Анджелис фондация. Новината идва десетина дни преди БСП да проведе традиционния си събор. 

Със средствата ще бъде изготвен план за консервиране на монумента за бъдещите поколения. Германски специалисти и местни експерти ще създадат Информационен модел на сградата - онлайн платформа, която ще включва лазерно сканиране, архивни материали и други неща, което ще помогнат за споделяне на информация при вземането на решения за паметника.

Чрез проекта екипът ще води кампания, за да покаже, че това национално наследство е шедьовър на архитектурното инженерство, интегрална част от българската история и обществено място с голям потенциал да се използва с нова функция, отбелязват от Фондацията.

Над 8 млн. лв. са необходими за реставрацията на паметника на Бузлуджа

Над 8 млн. лв. са необходими за реставрацията на паметника на Бузлуджа

И без повече политически противоречия за сградата, иска евроорганизация

Финансирането за Бузлуджа ще се използва за изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект. За тази цел ще се създаде дигитална база данни, включително актуални чертежи.

Състоянието на носещата конструкция ще бъде обследвано и ще се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена. Въз основа на тази база ще бъде изготвен идеен проект за консервация. В рамките на бизнес план ще се проучи как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи. Проектът ще завърши през септември следващата година с подробен доклад, който ще бъде обществено достъпен онлайн.

Паметникът е сред 10 забележителности, които получават финансиране по инициативата Keeping it Modern ("Да го запазим модерно") за 2019 г. Фондацията се стреми да помогне за запазване на най-впечатляващите образци на архитектурния модернизъм.

От 2014 година до днес финансова подкрепа са получили 64 проекта от цял свят, между които Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън, Университетът Баухаус в Десау, Мелниковата къща в Moсква, единствения небостъргач от Франк Лойд Райт и още много други значими и емблематични обекти на архитектурата от XX век.

Работата по проекта ще се извърши от мултидисциплинарен екип от утвърдени български и чуждестранни специалисти, в който ключова роля ще има авторът на паметника академик Георги Стоилов.

Паметникът на Бузлуджа - сред най-застрашените културни обекти в Европа

Паметникът на Бузлуджа - сред най-застрашените културни обекти в Европа

Експертен екип ще направи осъществим план за възстановяването на обекта

Социалистическият паметник е построен през 1981 г.

Паметникът е държавна собственост и се управлява от Областна администрация Стара Загора, която активно подкрепя партньорите по проекта: Българския и Немския комитет на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места), Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Техническия университет в Мюнхен и фондация "Проект Бузлуджа", която от 2015 година насам ръководи инициатива за опазването на монумента.

Миналата година паметникът бе признат от европейската организация Европа Ностра за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа. Десетки хиляди посетители пътуват до паметника всяка година, а ново проучване показва, че 94% от чуждестранните посетители биха искали да платят входна такса, ако паметникът бъде опазен.

Припомняме, през 2011 г. Първото правителство на ГЕРБ обяви, че има намерение да прехвърли безвъзмездно паметника на Бузлуджа на БСП. Години по-късно от левицата не бяха поели отговорност за монумента.

През лятото на 2017 година страстите между ГЕРБ и БСП пак бяха нажежени по темата собствеността и отговорността за Бузлуджа, като червените обявиха, че имат готовност да ремонтират паметника, но до ремонтни дейности така и не се стигна.