Правителството отхвърли искането на БСП да получи безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху Дома-паметник на връх "Бузлуджа".
На днешното правителствено заседание министрите гласуваха с 12 "против" на 7 гласа "за", съобщават от Министерски съвет. 

Предложението беше внесено за разглеждане на днешното заседание на Министерския съвет от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Според премиера Бойко Борисов БСП са чакали шест години, за да поставят капан на държавата, след като са гласували новия закон единодушно.

Патриотите превзеха връх Бузлуджа

Патриотите превзеха връх Бузлуджа

Паметникът не трябва да се превръща в партийна собственост, убедени националистите

"Сиреч, създават ни веднага тежък конфликт вътре в коалицията. Защото те не правят нищо, Валери, случайно. Веднага след това ще кажат: "Ама той, Борисов, го обеща, даде го, сега се отметна". Това ще са репликите", коментира премиерът Борисов.

Според него ако и БСП са искали да го направят, са щели да го направят.

"Вие виждате - за един опасен дори за здравето и живота на хората паметник в София се води партизанска война, подривни действия", предупреждава Борисов, визирайки саботажа на крана по демонтажа на паметника "1300 години България" пред НДК.

Според него ако държавата тръгне да укрепва паметника на Бузлуджа, ГЕРБ ще бъде атакувана за това, че не дава пари за пенсии и заплати. Ако тръгнат да прилагат закона, ще бъдат атакувани, че рушат паметници.

БСП в готовност да ремонтира "архитектурната ценност" Бузлуджа

БСП в готовност да ремонтира "архитектурната ценност" Бузлуджа

Нинова не коментира защо предишното ръководство не си е взело паметника

Така премиерът заявява, че правителството реално няма какво да направи.

"Сиреч, това е един много премерен ход на БСП, защото ние на практика нямаме нито един полезен ход. В шаха се казва цугцванг - всеки ход ти е грешен. И затова госпожа Нинова каза: "Искаме го, дайте го". Но изчака да влезе законът в сила. А той влезе на 7 февруари. Сиреч, шест години - нищо, и след 7 февруари: "Хайде, сега ни го дайте". Но законът вече е друг. И те са гласували за този закон", пали се Борисов.

Въпреки това той гласува "за" решението да се предостави паметника на Социалистическата партия.

Бузлуджа като комунистически резерват би било гавра

Бузлуджа като комунистически резерват би било гавра

От сдружение ДОМ с отворено писмо до Борисов

До разглеждане на проекта се стигна, след като политическата партия не е предприела своевременни стъпки за финализиране на процедурата по решение на МС от 2011 г., с което имотите се прехвърляха безвъзмездно в собственост на БСП.

В прессъобщението се посочва още, че влезлите в сила през февруари т. г. промени в Закона за държавната собственост са направили невъзможно прилагането на решението от 2011 г.

Червеният Симов за Бузлуджа: Господарите на разрухата победиха

Червеният Симов за Бузлуджа: Господарите на разрухата победиха

"Патриотите действат като рушители на историята"

По време на дискусията на днешното правителствено заседание министърът на регионалното развитие Нанков информира колегите си не само за законовите постановки, но и посочва че пет пъти БСП са канени (при трите им последни ръководства), за да сключат договор за предоставяне на собственост. И петте пъти отговор не е постъпвал от тяхна страна.

Става въпрос за искане за учредяване безвъзмездно право на ползване върху визираните имоти - частна държавна собственост, в полза на БСП по реда на чл. 56, ал. 2 от Закона за държавната собственост. Разпоредбата на чл. 56, ал. 2 от ЗДС регламентира правната възможност за учредяване на безвъзмездно право на ползване върху имот - частна държавна собственост, за срок не по-дълъг от 10 години със заповед на областния управител по местонахождение на имота след решение на Министерския съвет.

Министър Нанков посочва и че до този момент единствено от страна на БСП официално е изразена готовност за поддръжка на паметника, подчертавам - официално. Има обаче отрицателно становище от страна на областния управител на Стара Загора.

Вицепремиерът Валери Симеонов и военният министър Красимир Каракачанов са най-категоричните противници на идеята паметника на Бузлуджа да се предостави на БСП.

По думите на Симеонов "това ще бъде един много грозен прецедент", а и е спорна законността на едно такова деяние. По думите му може да имаме процедура за непозволена държавна помощ на политическа партия. Според вицепремиерът областната управителка "като една Райна Княгиня, се е изправила и единствена се е осмелила да защити държавната собственост".

Депутати от ГЕРБ не дават "Бузлуджа" на социалистите

Депутати от ГЕРБ не дават "Бузлуджа" на социалистите

Паметникът е изграден с дарения, това е факт, доказан с документи

"Нямаме абсолютно никакво основание да угаждаме на която и да било политическа партия", заявява Валери Симеонов и посочва, че освен от БСП и община Казанлък е изразила готовност за поддръжка на паметника.

Министър Николай Нанков влиза в дискусията с противопоставянето, че процедурата е напълно законна и не може да има процедура по нерегламентирана държавна помощ. На субекта ще бъде забранено да използва паметника на стопански цели. Освен това той повтаря, че освен БСП, никой друг субект не е заявил, че има намерение да стопанисва паметника, а освен това от областната управа не веднъж са заявявали, че Стара Загора не разполага с необходимите средства.