Музей на социалистическото изкуство откри лично премиерът Бойко Борисов в присъствието на културния министър Вежди Рашидов, финансовия министър Симеон Дянков, министри от кабинета, дейци на културата и много граждани.

След като преряза лентата, премиерът си купи билет за вход, струващ 6 лева, и влезе да разгледа експонатите.

Сред експонатите на новия музей, разположен срещу столичния КАТ, е и Петолъчката от някогашния партиен дом, която не остана незабелязана от VIP гостите. „Като повечето комунистически неща тя е първо доста малка и второ - не е от рубин, а от изкуствено стъкло," изтъкна Симеон Дянков.

При откриването министър-председателят не пропусна да отправи поредната „закачка" със своите предшественици, заявявайки че „такъв музей е трябвало да направят социалистите, но те бягат от миналото като дявол от тамян."

Бойко Борисов съобщи, че на 28 септември правителството ще вземе решение за още един символ на социализма - т.нар. Чиния на Бузлуджа. „И земята, и сградата отстъпваме на социалистическата партия - да си я гледат и да си я поддържат," добави той.

Премиерът похвали културния министър Вежди Рашидов за изградения музей и обеща на ведомството 75 милиона по оперативни програми.

От своя страна културният министър разказа как са обикаляли из страната - мазе по мазе, за да събират произведенията, изложени сега в музея. Той изтъкна, че те са дело на едни от най-големите майстори на пластичното изкуство и че социализмът не е произведение на художниците.

По думите му народ, който не строи музеи и пътища, няма как да остане в историята. Народ без история е народ без очи. Няма как да прогледне без музеи.

Рашидов припомни и че до неотдавна мястото, където се намира новият музей, е било съборетина, а в двора е било пълно с бараки. „Сега освен богатата експозиция, в новопостроената сграда се настаняват 5-6 поделения на Министерството на културата. Много се радвам и за ансамбъл „Филип Кутев", който от днес ще има постоянен свой дом," подчерта Рашидов.

Той изтъкна, че когато бъдат разровени земите ни, оттам не излиза нищо друго освен култура и призова: „Нека създаваме култура, защото това са документите на нашата епоха."

Дворът на музея е изпълнен с величествени статуи на Ленин, Георги Димитров, партизани. 6 500 кв. м. е площта на скулптурния парк на музея, в който са разположени 77 творби на големи творци от българския 20 век, като Иван Фунев, Васил Радославов, Валентин Старчев и други. Те бяха разгледани с голям интерес от премиера, който подчерта, че десетилетия България е живяла с тези хора и на всяка манифестация те са издигани в култ. „Убеден съм, че много хора ще идват тук да си припомнят историята и децата, които не са били родени тогава, ще могат да виждат историята с лицата й."

В няколко зали в самата сграда е разположена експозиция живопис от изтъкнати автори на соцреализма. Картинната галерия е с непрекъснат звуков фон - документални записи за заръките на вожда Георги Димитров, възхвала на социалистическия труд и преизпълнението на петилетните планове.

Разглеждайки експозицията, премиерът Борисов се спря и обърна специално внимание в картината на Златю Бояджиев „ТКЗС" от 1964 година, изобразяваща кипящия социалистически труд и бликащото плодородие. Наред с жетварите и жетварките има и стадо овце, стадо крави, трактор, ТКЗС с голямата плочка на покрива. В сюжета има и лека кола, която според Борисов, вероятно е била на партийния секретар.

Някои от експонатите са посветени на гроздобера, жътвата, манифестациите в София. Мара Георгиева присъства със скулптурата си „Жътварка" - бодра жътварка в едната си ръка държи житни класове, а с другата ръка - преметнала през рамо сърп. Подобен сюжет представя и картината на Стоян Венев - „Човекът с трите ордена".

Сред големите автори е и Дечко Узунов с картината му „Червените коне." Представен е и Иван Ненов с картините си „очакване" и „Септемврийско зазоряване."

Сред изложените автори са и Цанко Лавренов с картината си „Септември 1923", Борис Ангелушев с картината „Отечествената война", Петър Урумов - с „Към съда", Илия Петров с „Разстрел" и „Партизанска песен."

В изложбата присъстват и предишни епохи - скулптурата на Любомир Далчев - „Концлагеристка", както и изключително силната картина на Никола Мирчев - „Разпит."

Има и специално магазинче за сувенири, в което се предлагат тениски с ликовете на Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин - на цени от по 15 лева. Предлагат се и значки на Георги Димитров и Димитър Благоев - по 8-10 лева и други.

В отделна малка зала, наподобяваща мавзолей, без прекъсване се прожектират документални кадри от социалистическото време.

Премиерът не пропусна да изтъкне и други постижения на правителството за културата и даде за пример операта в Русе. Той отбеляза, че ремонтът вече е приключил и разкритикува предишните управляващи по повод заварения от ГЕРБ проект: „Както всичко на предишното правителство - направили проект за реконструкция и ремонт за ремонт на операта, а оставили старите седалки. Щях да поканя Стефан Данаилов да дойде да седне на старите седалки там - да го убоде нещо." Той съобщи, че са намерени 100 хиляди лева за направа на нови седалки, след което операта ще бъде пусната.

На излизане Борисов каза, че най-много му е харесало „преизпълнението на бюджета." Даже на Вежди му казах да направят един колаж на Симеон Дянков и преизпълнението на бюджета как върви сега", добави той.

В изцяло реконструираната сграда на министерство на културата от днес имат свои „домове" Националният институт за недвижимо културно наследство, Националният музей на българското изобразително изкуство, „Реставрация" ЕАД и сдружение „Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО", както и ансамбъл „Филип Кутев."