С изложба, залесителни дейности и други прояви за популяризиране на природните забележителности в района ще бъде отбелязана Седмицата на гората.

Седмицата на гората тази година е от 6 до 10 април и ще премине под мотото "130 години централна горска служба".

Специалисти от парковата дирекция ще участват на национална среща в София, както и в специализираното изложение "Природа, лов и риболов" в Пловдив.

В областния център Кюстендил ще бъде открита изложба на фотоси за природните забележителности, културно-исторически обекти, ценни представители на флората и фауната на територията на парка.

През седмицата ще се организира окопаване на дръвчета, както и акция за залесяване в района на село Люлин, която се организира съвместно с Държавната агенция по горите, Регионалната дирекция по горите в Кюстендил и Държавното горско стопанство в Радомир.

Горите в Природен парк "Рилски манастир" заемат 16 046 хектара, от които 2752,8 хектара са клекови формации.

В горите на България са регистрирани 109 дървесни вида, а на територията на парка се срещат 35 дървесни вида или тук е представено 32% от дървесното разнообразие на страната.

Най-често срещани на територията на парка "Рилски манастир" са бук, смърч, бял бор, ела, бяла мура, клек, зимен дъб, бреза, трепетлика и елша. Преобладаваща част са иглолистните видове - 68,3 на сто, а останалите са широколистни.

Горските масиви в парка обхващат територии с надморска височина от 1400 до 2000 м. Около 22% от горите са в ниския пояс до 1400 м. Тук са разпространени главно широколистни дървесни видове, а горите на терените с надморска височина над 2000 м са основно иглолистни.