Седмицата на православната книга започва на 5 септември във Варна. Тазгодишното, 19-то издание, е посветено на 1100-годишнината от Успението на св. Климент Охридски, съобщи Двери.бг. Организаторите са се насочили най-вече към представянето на български автори и издатели, публицисти, богослови. По време на книжния фест ще бъдат представени над 15 издания. Ще има публицистика и поезия.

Всеки ден от програмата е посветен на определена тема и това до голяма степен променя формата на Седмицата на православна книга. Идеята е върху зададената тема за деня да се акцентира със специални издания, автори и участници.

В първия ден ще бъде представена книгата "Светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец. Житие, аскетически поучения и проповеди". Във втория ден ще има заглавия, свързани със себепознанието и психологията - "Опознай себе си (текстове по себепознание)" – св. Нектарий (Егински).

Поканени са гости-духовници от Молдова, които ще участват за първи път на форума. Това са свещеници, българи по произход, които ще разкажат за своя опит. Една от дискусиите ще бъде посветена на просветата в енорията.

Ще присъства и темата за съборността в църквата, затова дискусията е озаглавена „Вярвам в една свята, съборна и апостолска църква”.

За пръв път ще бъде обърнато сериозно внимание на християнската проза. Вечерта на празника Рождество Богородично ще бъде посветена на християнската литература. Нейният поглед оформя различни мнения за християнското общество. Поради това той не може да бъде пропуснат. Ще бъдат представени романи, стихосбирки и сборници с есета. В дискусията за християнската литература ще участват авторите Деян Енев, Николай Фенерски, Калин Михайлов, Дария Захариева.