Съветът за електронни медии (СЕМ) се оплака от "безпрецедентен политически натиск" и предупреди партиите да се въздържат от език на омразата. Това съобщи в официална позиция медийният регулатор. Представители на СЕМ заявиха също така, че са били поканени на заседание на Комисията по култура и медии в Народното събрание във връзка избора на генерален директор на БНТ, но изобщо не им е била дадена думата.

Тошко Йорданов препоръча на СЕМ дали да не уволни Кошлуков

Тошко Йорданов препоръча на СЕМ дали да не уволни Кошлуков

Наличен е и секретен доклад на ДАНС за хакерската атака срещу БНТ

"СЕМ беше поканен от Комисията по културата и медиите към 47-мото Народно събрание, за да бъде "запознат с нередности" при избора на генерален директор на БНТ. На заседанието към регулатора бяха отправени неоснователни обвинения, нямащи нищо общо с правото, за пропуски в преценката на документите, представени от кандидатите в процедурата за избор на генерален директор на обществената телевизия. Въпреки че представителите на СЕМ бяха изрично поканени да присъстват на заседанието на Комисията, им беше отказана възможност да изразят становище по поставените въпроси", се казва в съобщението. Регулаторът обяви още, че е проверил всички факти и документи за избрания през 2019 година генерален директор на БНТ и не е открил никакви противоречия или нарушения на закона.

Съветът съобщи още, че е подложен на политически натиск, което нарушава правата му на независим регулаторен орган.

Тошко Йорданов поиска дипломата на шефа на БНТ Емил Кошлуков

Тошко Йорданов поиска дипломата на шефа на БНТ Емил Кошлуков

"Не знам дали ще я прочетат, защото е на Калифорнийски университет"

"СЕМ настоява представителите на политическите партии да се въздържат да използват език на омраза и реваншизъм без факти или правни аргументи. Целенасоченото дискредитиране на регулатора не само нанася непоправими щети на неговия авторитет в бъдеще, но показва обезпокоителна липса на разбиране на смисъла и предназначението на регулаторните органи, създадени в демократичните страни по силата на европейска директива. Поради тази причина Съветът възнамерява да информира европейските органи за отношението, демонстрирано от представителите на законодателната власт в страната", пише още в съобщението.