Има редица нередности и съмнения дори за документална измама относно избора на Емил Кошлуков за генерален директор на Българската национална телевизия.

Това заяви председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Тошко Йорданов, който запозна членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) с аргументи защо според представителите на управляващите генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е бил избран по нереден начин на поста си и респективно трябва да се радели с него.

В трудовата биография на Кошлуков е записан стаж като програмен директор на партийната телевизия на "Атака" - ТВ "Алфа" за периода януари-юни 2017 година. Именно на този професионален опит се коренят основните съмнения относно законността на избора на Кошлуков.

"Направих си труда да поискам от НАП информация кога е бил предоставен трудовият договор на г-н Кошлуков. Изключително интересно е, че само когато е бил програмен директор в ТВ "Алфа", Емил Кошлуков е предоставил трудовия си договор при напускането си - 23 юни 2017. Иначе когато е бил на други трудово-правни отношения, договорът е бил предоставян на датата на сключване на договора", представи казуса Йорданов.

"Това навява съмнение, че този договор е сключен със задна дата. Вие не сте си направили труда да проверите това. Ако това е така, то това даже е документална измама. Ще ви предоставя официалната информация от НАП", обърна се той към членовете на СЕМ.

Освен това вторият човек в "Има такъв народ" е поискал да му бъде предоставена цялата кореспонденция на ТВ "Алфа". Там никъде обаче никъде не фигурирало името на Кошлуков, което отново навявало съмнения, че той е бил директор само на документи.

Наличен е и секретен доклад на ДАНС за хакерската атака срещу БНТ от 6 март тази година. В него имало "интересни неща", каза Йорданов, но не влезе в детайл, заради секретното естество на данните.

Има и доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за изборите от юли 2021, който констатирал "сериозни нарушения" на БНТ при отразяването на изборите.

Националната телевизия освен това била осъдена за нарушаване на авторски права от създателите на сериала "Под прикритие", изтъкна като последен аргумент Йорданов.

Председателят на медийната комисия предаде аргументите и документацията на представителите на СЕМ, които не коментираха въпроса в рамките на заседанието. Предстои предоставената информация да бъде разгледана от медийния регулатор.