Съвета за електронни медии (СЕМ) не успя да избере нов генерален директор на БНТ при първото си гласуване, съобщава БНР. За поста се борят 8 кандидата. Това са Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

Настоящият директор на БНТ Емил Кошлуков получи 1 глас "за" и 4 "против". Венелин Петков също получи 1 глас "за" и 4 "въздържал се". За Ирина Величкова има 1 глас "за", 2 "против" и 2 "въздържал се".

Членът на СЕМ Габриела Наплатанова обяви, че няма да подкрепи нито един от осемте кандидати за поста.

За да бъде избран нов директор на БНТ, той трябва да получи поне 3 гласа от членовете на СЕМ.

След час предстои ново гласуване. Ако и тогава не бъде избран генерален директор, ще има ново съвещание. При три неуспешни опита процедурата се прекратява.

СЕМ изслушва кандидати за шеф на БНТ

СЕМ изслушва кандидати за шеф на БНТ

На 29 юни ще изберат нов ръководител на обществената телевизия

При второто гласуване СЕМ отново не успя да избере нов директор на БНТ. Емил Кошлуков получи 1 глас. Подкрепата си за Венелин Петков дадоха двама от членовете на СЕМ. Два гласа получи и журналиста Сашо Диков.

Тъй като никой от претендентите не събира мнозинство - поне три от пет гласа, СЕМ отново се оттегли на заседание. Ако и при третото гласуване не бъде избран нов директор, Емил Кошлуков ще продължи да управлява БНТ до насрочването н нов конкурс.

Третото гласуване също не успя да избере нов генерален директор на БНТ. Никой от кандидатите не получи три гласа в своя подкрепа. Резултатите бяха идентични като при второто гласуване.

"Това е прецедент, но законът ни позволява да закрием процедурата. Благодаря на колегите, че демонстрираха своята независима позиция и доказаха, че СЕМ ще остане независим регулатор. Глупост е да извършваш едни и същи действия и да очакваш различен резултат от това. Трябва да подходим с принципи и приемственост. Още на следващото заседание ще обявим процедура", заяви председателят на СЕМ Соня Момчилова.

Настоящият директор на Българската национална телевизия, Емил Кошлуков, ще остане на поста до назначаване на нов конкурс.