Съветът за електронни медии (СЕМ) ще контролира и платформите за споделяне на видеоклипове. Това решиха на първо четене депутатите с приетите промени в Закона за радиото и телевизията, внесени от Министерския съвет, съобщи БНР.

Новите правила за регулация са консенсусни и в изпълнение на евродиректива, като имат за цел да се подобри защитата на потребителите и децата.

С промените СЕМ, съвместно с доставчици на медийни услуги, включително и БНР и БНТ, ще изработят Кодекс на поведение с мерки за оценка, обозначаване и ограничаване на достъпа до предавания, които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на физическото, психическото, нравствено или социално развитие на децата.

В мерките за защита се предвижда задължение за въвеждане на системи за проверка на възрастта на потребителите на платформите за споделяне на видеоклипове по отношение на съдържанието, както и задължение за въвеждане на системи за родителски контрол.

Кодексът за поведение ще се приема от медийния регулатор и ще бъде задължителен за всички доставчици на медийни услуги.

СЕМ ще публикува правилата на своята интернет страница и ще следи за спазването им. Законопроектът предвижда и закрилата на децата по отношение на търговските съобщения.

Дебатите в пленарната зала прераснаха във взаимно обвинения по готвения нов медиен закон, който е подложен на обществено обсъждане.

От БСП изразиха опасение дали законът ще стане факт още в този парламент. Тома Биков от ГЕРБ на свой ред заяви, че той не е върнат, а се готви от Министерството на културата.