Жители на Северозапада излизат на протест. Недоволството е за подобряване на инфраструктурата в региона.

В 10.30 часа граждани от Видин и региона се събраха на главния път Е-79, за да изразят недоволството си от лошото състояние на инфраструктурата и натоварения трафик към "Дунав мост 2".

Възможно е протестът до причини затруднения при придвижването към града. Не е изключена и блокада на главния път, съобщи БНР.

Заради протест на международния път Е-79 край Видин е разположена жандармерия.

Според Росица Кирова от гражданското обединение "Единни за промяна" основният проблем е, че след изграждането на "Дунав мост 2" не се говори и работи за логичното завършване на това инфраструктурно съоръжение, а именно магистрала, която да свързва Видин със София.

"Трафикът е четири пъти над очакваното, приходите са пет пъти повече от очакваните, за това има ясна статистика, а пътят не отговаря на условията. Смея да кажа, че това е най-натовареното трасе в момента в България по отношение на тежкотоварни автомобили", категорично заяви Кирова.

Жители от Северозапада протестират и с друго искане - те настояват за изграждането на тунел под прохода "Петрохан", за да се съживи икономиката и да се привличат инвеститори в региона.

От Националната гражданска инициатива "Тунел под Петрохан" са внесли в Народното събрание отворено писмо и подписка от името на 16 664 жители на района. Хората настояват до 30 юни да започне процедура за изграждането на пътното съоръжение.

Димитър Николов от Инициативния комитет заяви, че подобно съоръжение ще бъде от полза за цялата икономика на страната, а не само за местното население.

"Ние искаме тунел, както и магистрална връзка София - Монтана - Видин. От една страна този тунел ще спаси Северозапада от изчезване, а от друга би бил безценен подарък за българските превозвачи - ние разполагаме с декларация на най-голямото сдружение на международните превозвачи, които казват, че именно тунел под "Петрохан" трябва за нашите превозвачи, тъй като оттам минава най-големият трафик, който е насочен към ЕС", обясни Николов пред БНР.

Подписката за изграждането на тунел под прохода Петрохан започна още преди година. Тогава имаше и мълчалив протест край пътя София - Монтана, в местността "Малка Бързия", на който жители от Берковица и Монтана символично направиха първата копка на тунела.

Протестно хоро поиска тунел под прохода „Петрохан”

Протестно хоро поиска тунел под прохода „Петрохан”

В началото хората от Северозапада направиха символична копка

Във връзка с протестите председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов заяви, че вече е възложено предпроектно проучване за тунел през прохода Петрохан, който ще скъси пътуването от областите от Северозападна България към столицата. Той добави, че между София и Видин ще има 4-лентов път.

"Говоря за магистралния път Видин-Ружинци- Монтана- Враца- София -Мездра-Ботевград. Т.е. за автомагистрала, за бърз достъп на гражданите на Северозападна България, респективно на Видин, до София. Затова казах и че проходът под "Петрохан" също е важен и сме поръчали идеен проект на тунел под "Петрохан", обясни още Атанасов.

С европейски пари извели трафика извън Враца и Монтана

С европейски пари извели трафика извън Враца и Монтана

През 2018 г. ще бъдар ремонтирани 45 км третокласни пътища във Видинска област