Редколегията на програма "Хоризонт" смята за възмутително поведението на генералния директор на БНР Поля Станчева по случая с  кореспондента на радиото в Русе Наташа Димитрова.

Това се казва в отворено писмо на журналистите от „Хоризонт" до шефката на националното радио.

Недопустимо е ръководството  на обществената медия да се поддава на какъвто и да било натиск отвън или да се престарава, като се поставя в услуга на определени интереси, се казва още в писмото.

От „Хоризонт" определят изявленията на Станчева като „нагли лъжи", припомняйки, че русенската журналистка е получила заповед 65/24.01.2007 г. "Предупреждение за уволнение за това, че при изпълнение на служебните си задължения като кореспондент за Русе и региона е уронила престижа на Република България пред международните институции", заради въпрос към министър Румен  Петков ще върне ли на работа главен комисар Живко Живков, след като Прокуратурата е отказала да образува дело срещу него.

От „Хоризонт" отбелязват, че Поля Станчева е отрекла да е издавала такава заповед, но в същото време на 24 януари тя издава заповед 69, която отменя несъществуващия, според нея, документ, се казва още в писмото.

Държим Поля Станчева да отговори с какво точно въпросът на  кореспондентката ни уронва престижа на Република България, защо ръководството  на "Хоризонт" не е информирано за наказанието.

От програмата настояват Станчева да се извини на всички репортери на БНР в страната за твърдението си в медии, че "като са от провинцията, не са наясно с приоритетите на работа в Националното радио".

Междувременно пресцентърът на МВР разпространи позицията на вътрешния министър, в която се заявява, че нито той, нито някой друг от ръководството на министерството има практика да се занимава с такъв род дейности - а именно намеса в работата и управлението на Българското национално радио.

Опитите да се внуши, че министър Петков разпорежда на директора на която и да е медия как да я ръководи и какви да бъдат приоритетите, са дълбоко неморални и некоректни, се казва още в позицията на МВР.