От Института за правни анализи и изследвания определят за скандален начина, по който определени структури на МОСВ работят като бенефициенти на оперативната програма "Околна среда" и в това им качество разходват европейски средства.

В този смисъл, подчертават от института, поздравления заслужава министъра на околната среда и водите, заради уволненията, които предприе в последните дни.

Припомняме, бяха уволнени по-голямата част от шефовете на РИОСВ-та.

Процедурата за възлагане на разработването на плана за управление на Национален парк „Пирин" - дадена на участник, свързан с различни екоорганизации, а впоследствие отменена от съда, е емблематичен пример за манипулиране на обществена поръчка и солидно основание за уволнението на директора Мечев, коментират още от ИПАИ.

За съществуващите проблеми още през май месец е бил сезирана заместник-министър Малина Крумова от председателя на Центъра за наблюдение на обществените поръчки на ИПАИ.

Още преди пет месеца експертите на организацията направиха точна прогноза на съдбата на решението на директора на Национален парк „Пирин". В началото на май месец ИПАИ предупреди ръководството на МОСВ, че решението, с което е определен изпълнителя на откритата процедура за възлагане на въпросната обществена поръчка е незаконосъобразно.

В хода на административното и съдебното производство било констатирано, че директорът на Национален парк „Пирин" незаконосъобразно е отстранил участник в процедурата, за да класира Обединение „Пирин 2014", зад което стои екозащитника Тома Белев, въпреки че сдружението не отговоря на изискванията, определени от възложителя.

В този смисъл, изтъкват от ИПАИ, не сме изненадани от констатациите на министъра и изявлението, че управляващият орган на оперативната програма е констатирал множество нередности в провеждането на обществените поръчки, което е и основание за налагане на финансови корекции.

Центърът за наблюдение на обществените поръчки е подготвил за изпращане на Европейската комисия информация за констатирани нарушения при усвояване на европейски средства при редица обществени поръчки.

Сред тях са както тази за Пирин, така и обществената поръчка на НСИ, организирана от Цветан Нанов, с която е избран доставчик на самолетни билети и по силата на нея НСИ ползва най-скъпите самолетни билети при пътуванията в чужбина, а парите за това се плащат от ЕВРОСТАТ.

Също така съмнителните обществени поръчки бавят одобряването на 390 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда" за екологичен градски транспорт за градовете София, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен.