Под диригентството на Юли Дамянов музиката на Софийския духов оркестър огласи фоайето на Националния дворец на културата и постави началото на 46-тото издание на Международния панаир на книгата и шестото издание на Софийския международен литературен фестивал.

"Националният дворец на културата се превръща в един наистина вълшебен дворец за всички нас, най-вече читателите - пътешественици и приключенци в следващите няколко дни в непознати светове - такива, каквито ги разкриват книгите.".

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри международния фестивал. Книгите създават идентичност на народите и обществата, подчерта вицепрезидентът.
Тя цитира думите на Константин Кирил Философ, който преди 11 века е казал, че "голи са без книгите всички народи". Така е създадена една от най-могъщите цивилизации - третата християнска цивилизация - славянската.

Книжността и писменото слово са онези неща, които създават човешките цивилизации и спомогнаха за това да оцелеем до днес, добави Йотова. Повече от всякога имаме неутолима жажда към книгата, според нея, защото тя е най-високото препятствие срещу бушуващото зло на бездуховността и невежеството. Йотова пожела всеки да си тръгне от тук с любимата книга - най-хубавият подарък в навечерието на Коледа. Нека тази традиция да спомага така, че тя наистина да се провежда всяка година, прикани вицепрезидентът.

През следващите шест дни на шест етажа в НДК всеки читател ще има възможност да се докосне до магията на книгите и до общуването между културите. Темата на тазгодишния формат е немскоезичната литература под мотото "Четири страни - един език".

Гости ще бъдат 11 автори от четири държави - Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн. Любителите на словото ще могат да се срещнат лично с писателите в рамките на десетки литературни събития.

Специален акцент на щанда на четирите гостуващи страни е инсталацията за виртуална реалност VRwandlung на Гьоте институт Прага, в която е адаптирана известната новела на 20-и век "Метаморфозата".

Международният литературен фестивал и Панаирът на книгата са организирани от Асоциация "Българска книга" и са част от Културния календар на Столична община за 2018 година. Партньори на международната литературни програма са Франкфуртския панаир на книгата и Гьоте институт България.

"Двете събития се превърнаха в традиция и основната цел е да подпомогнат книгата и четенето в България и да превърне тези шест дни в истински празник за българския четящ човек", заяви Велизара Добрева, директор на УС на Асоциацията "Българска книга".

Тази година с помощта на партньори като Гьоте институт и посолствата на четирите държави Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн Панаирът на книгата има по-богата програма.

В програмата са включени над 160 литературни събития. Тази година ще има поетично четене, а за най-малките са приготвени работилнички и четене на детски книжки. Освен това 160 изложбени щанда на повече от 170 български издателства ще бъдат представени в НДК.

Тази година фокусът е немскоезичната литература. "Изключителни имена има в тази област. За нас е много важно, че получихме изключителната подкрепа на тези държави и на Гьоте институт, благодарение на което програмата стана толкова богата", допълни Добрева.