Светия Синод призна проведения епархийски избор за Сливенски митрополит. Решението е взето единодушно. Това заяви старозагорският митрополит Киприан, цитиран от БГНЕС.

По думите му на 26 май синодалната палата ще избире кой измежду епископите Арсений и Герасим да стане Сливенски митрополит.

Припомняме, че в началото на годианта сливенският митрополит Йоаникий почина на 84-годишна възраст. Светият Синод касира първите избори за нов сливенски митрополит, което предизвика протести от страна на духовни лица и миряни.

Новите избори се проведоха на 19 май 2024 г. Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана първият претендент за Сливенски митрополит, събирайки 26 от 42 гласа.

На втория тур Мелнишкият епископ Герасим събра 25 гласа и стана вторият претендент за поста.

Изборът на сливенски митрополит е важен, за да може да бъде избран нов патриарх в края на юни месец.

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

На 25 май Светият синод ще одобри или отхвърли днешния избор

По време на заседанието в Светия синод миряни протестираха пред сградата срещу утвърждаването на Арсений, викарий на пловдивския митрополит Николай, като един от избраните. Те го обвиняват в престъпване на църковните правила, тъй като е служил заедно с представител на отцепилата се от Руската православна църква - Украинска, който е низвергнат. Украинската църква обаче е призната за автокефална от вселенския патриарх Вартоломей.

Говорителят на протестиращите богословът Георги Тодоров обясни и че изборът може да се смята за намеса на Вселенския патриарх в делата на Българската православна църква, обвинявайки го дори в ерес. "Ако допуснем ереста на фенеро-папизма да се възприеме от цялата църква, тогава всичко зависи от един човечец. Ако той хлътне в ерес, всички ни праща в ямата", каза богословът. Протестиращите настояват знеполският епископ Арсений да бъде изключен от избора за Сливенски митрополит и за покаяние.