България ще внесе до края на тази или най-късно до средата на другата седмица в Европейската комисия предварително правителствено решение за територии в нашата страна, които ще бъдат обхванати от Европейската екологична мрежа "Натура 2000", каза министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, цитиран от БНР.

Очаквам тези територии да обхванат около 20 на сто от територията на България, заяви министърът.

За първи път той участва като пълноправен член в заседание на Съвета по околната среда на Европейския съюз.
До приемането на България в съюза българският министър имаше статут на наблюдател в Съвета.

Ще направим необходимото да не допуснем санкции за неспазени срокове, поставени от Европейската комисия и свързани с "Натура 2000", изтъкна министърът.

На днешния Съвет министрите на околната среда от Европейския съюз са одобрили неотдавнашното решение на Европейската комисия до 2020 година емисиите на вредни за околната среда газове да бъдат намалени с 20 на сто.

Министрите са гласували също предложение на Унгария за забрана на производството и вноса на генномодифицирана царевица в Европейския съюз.

Министър Чакъров заяви още, че в момента в страната ни има готовност за представяне на проекти, свързани с опазването на околната среда и биоразнобразието на стойност над 1 млрд. евро. Средствата се отпускат по различните програми и фондове на Европейския съюз.