В няколко български града днес се провежда "Сладко хоро". То става в навечерието на 14 ноември - Световния ден за борба с диабета, съобщи БНР.

В столичния Южен парк хора бягаха за кауза: "Променяме диабета!". На участниците в бягането с кауза, както и на гостите на събитието, бяха предоставени консултации и скрининг за риска от развитие на диабет от квалифициран медицински екип.

В Борисовата градина в столицата, в Плевен и в други градове е организирано "Сладкото хоро" в подкрепа на страдащите от диабет.

"Сладкото хоро" е естествен завършек на целогодишната работа на нашето сдружение, което през годината организира повече от 20 обучения на медицински специалисти от детските градини, ясли, училища в цялата страна на тема "Децата с диабет на училище", обясни Елена Цонева от Сдружение "Култура без граници".

В обучението основен акцент е приложението на иновативните, високотехнологични методи в средствата за добър контрол на диабета - тук влизат инсулинови помпи и новите сензори, които вече са популярни сред хората с проблем с диабета.

"Сладкото хоро" ще започне с молебен за здраве. След това участници от клубове за народни хора ще се хванат заедно на хоро. В Плевен ще има изложба, в която са включени фотоси на хора с диабет, чиято цел е да покаже, че това заболяване не ги е спряло да живеят живота си, както всички останали.